Pozdrav, dobrodošli na Gamers!

Ovo je najveca balkanska zajednica za ljubitelje igara.

POSTANI GAMER! ili ugasi ovu reklamu :)

PS4K: Šta možemo da očekujemo?

28
MAR
Napisano od strane spo7er
Izvor :
Kategorija: Konzole
PS4K: Šta možemo da očekujemo?
Vijest koja se inicijalno pojavila na Kotaku, uspela je da za jako kratko vrijeme uzdrma cijelu industriju. Malo vremena je prošlo dok se nisu pojavile i druge glasine, a Digital Foundry je otišao najdalje, sa opsežnom analizom šta bi unapređeni PS4 mogao da donese na tržište. Mi smo odlučili da prikupimo sve ono o čemu se do sada priča i da se osvrnemo na to koliko bi ovakav jedan potez imao smisla za Sony.Nešto što se najčešće spominje kao mogućnost za potencijalni PS4.5 / PS4K je unaprijeđeni GPU (Graphics Processing Unit), kao i eventualni upgrade i za CPU (Central Processing Unit). Trenutni model PlayStation 4 pokreće AMD APU (Accelerated Processing Unit), procesor koji se sastoji od jednog čipa koji kombinuje CPU i GPU. APU je napravljen u 28-nanometarskoj tehnologiji (nm), što je bio standard u industriji kada je konzola dizajnirana i kada se prvobitno pojavila na tržištu. Međutim, u međuvremenu su se stvari promjenile i proizvodni proces danas omogućuje i 14nm. Duplo u odnosu na originalni model, a Digital Foundry ovo ocjenjuje i kao potencijal da PS4.5 / PS4K ima i duplo više procesorske snage.

Druga stvar o kojoj se najviše govori kada su u pitanju PS4.5 / PS4K je mogućnost, u teoriji, prikazivanja nativne 4K rezolucije. Ako stvari pogledamo sa realne osnove, ovo bi najvjerovatnije jedino bilo moguće u slučaju streaming videa, ili video sadržaja na diskovima. Servisi nalik Netflix-u bi potencijalno mogli da emituju i 4K video preko PS4 aplikacije, kao i naravno 4K filmovi koji se nalaze na Blu-Ray diskovima.Nakon analize potencijalnih hardverskih poboljšanja koja bi mogla da budu primjenjena na unapređeni model PS4, i uzimajući u obzir trenutnu tehnologiju koja je dostupna na tržištu, Digital Foundry u svom izvještaju navodi da: "ako bi više GPU snage bilo ponuđeno developerima, to gotovo izvjesno ne bi bilo dovoljno da se obezbjedi nativni 4K gaming, na istom nivou kvaliteta kao trenutni 1080p naslovi."

Ako u obzir uzmemo tehnološki napredak u procesorskoj snazi koji se dogodio od kako je PS4 izašao na tržište, kao i limitacije koje bi Sony sigurno imao prilikom proizvodnog procesa, za sada se 3 potencijalna scenarija nameću kao pravac kojim bi Sony mogao da krene sa eventualnim updateom za PS4. Inače, ne treba zaboraviti na još jedan vrlo važan faktor, a to je mogućnost/želja kupaca da investiraju u unaprijeđeni hardver.

-Verzija PS4 koja bi imala poboljšane i CPU i GPU, koja bi u teoriji određene naslove mogla da pokreće i u 4K rezoluciji. Ovakav PS4 bi gotovo izvjesno bio ili jednak u cijeni ili skuplji od modela koju se prvobitno pojavio na tržištu za $400.
-"PS4 Slim" koji bi bio sličan onome što je Sony do sada radio sa svim svojim konzolama. Kompaktniji dizajn, niža cijena i potencijalno manja unaprijeđenja kod Audio/Video outputa za mogućnost prikazivanja 4K rezolucije prilikom puštanja video sadržaja.
-Hibrid prva dva, kod koga bi procesorska snaga bila veća nego kod originalnog modela, ali ne toliko veća da bi 4K mogao da bude moguć za sve naslove.

Treba imati u vidu da bi prva i treća opcija potencijalno djelile PS4 tržište, nešto što kod konzolnog biznisa do sada nije bila praksa. Zamislite situaciju da Sony izdaje ekskluzivne PS4 igre koje će raditi samo na unaprijeđenom PS4 modelu. Teško nam je da povjerujemo da bi ovo bilo dobro za kompaniju i za njen učinak na tržištu...

Još jedan potencijalni benefit koji bi unaprijeđeni PS4 hardver mogao da donese je bolje VR iskustvo.

Kao što smo nedavno imali priliku da vidimo, PS VR će u pakovanju sadržati i "procesorsku jedinicu" koja će VR uređaju omogućiti da od određenog broja procesa oslobodi glavni CPU i GPU. Unaprijeđeni model PS4 bi eliminisao potrebu za ovim dodatkom, a eventualno omogućavao i da recimo čitav setup funkcioniše bežično.Još jedan od scenarija koje nam pada na pamet je da Sony zajedno sa VR paketom ponudi i unaprijeđeni PS4K, koji bi poboljšavao VR iskustvo. Ovakav model bi također dijelio već postojeće tržište, ali bi za Sony vjerovatno bilo lakše da ga pozicionira na tržištu kao "premium" PlayStation i PlayStation VR iskustvo, koje bi uzimajući u obzir koliko koštaju Oculus i HTC Vive, moglo da ima smisla na tržištu.

Bilo kako bilo, ostaje nam da sačekamo i vidimo kakvi su planovi Sony-a, pošto se iz ove kompanije do sada nisu zvanično oglasili u vezi bilo kojih glasina o unaprijeđenom PS4 modelu.

Komentari na PS4K: Šta možemo da očekujemo?


@TAUOvo će da bude samo manje poboljšanje PS4, vjerovatno će da će i PS5 da izađe brzo nakon ovoga u vidu Update-a za PS4K, uzimaju pare i to masne @smoke_e55Hvala, trudim se da osvježim portal.

avatarspo7er 31.03.16 u 16:27

spo7er svaka cast ubijas recenzije 

avatarsmoke_e55 29.03.16 u 11:15

čekam PS5 

avatarTAU 29.03.16 u 09:14

Prethodne vijestiRSS