Pozdrav, dobrodošli na Gamers!

Ovo je najveca balkanska zajednica za ljubitelje igara.

POSTANI GAMER! ili ugasi ovu reklamu :)

Član 1: Uvod


Stranica www.gamers.ba (u daljem tekstu: GAMERS) u vlasništvu je firme API d.o.o. (u daljem tekstu: API).

GAMERS.ba stranica zadržava pravo zabrane korisnicima pisanja na forumu (u daljem tekstu GAG).

GAMERS.ba stranica zadržava pravo zabrane korisnicima pristup istoj (u daljem tekstu BAN)

Za vrijeme korištenja GAMERS stranice, primjenjuju se ovdje navedena Pravila i uslovi korištenja, kao i svi važeći i primjenjivi zakoni. GAMERS zadržava pravo promjene ovih Pravila i uvjeta korištenja u bilo kojem trenutku i bez prethodne najave. Promjene stupaju na snagu trenutkom objave. U slučaju nevaljanosti nekih odredbi ovih Pravila i uvjeta korištenja, to ne povlači za sobom nevaljalost cjelokupnih Pravila i uvjeta korištenja.

Član 2: Način upotrebe GAMERSA/Zabranjeni materijali i postupci


Gamers.ba je internetska zajednica koja pruža svojim korisnicima mnoštvo sadržaja kao što je forum, privatni forumi, razmjenu poruka, guestbook i još mnogo toga. Usluge GAMERSa su smještene u Bosni i Hercegovini.

Korisnici GAMERSa su saglasni da će pažljivo birati informacije koje objavljuju i daju na uvid drugim korisnicima GAMERSa. Profil korisnika ne može sadržavati bilo koju od sljedećih informacija: bilo kakve fotografije koje sadržavaju opscene, nepristojne i ponižavajuće sadržaje, eksplicitno nasilje ili maltretiranje, golotinju, seksualno eksplicitne ili druge uvredljive i neprikladne sadržaje.

Korisnik ne može koristiti GAMERS za promociju bilo kakvih političkih, ideoloških, nacionalnih, rasnih ili sexualnih uvjerenja, kao ni nametanje bilo čega gore navedenog. Ovakvi sadržaji biće uklonjeni sa GAMERSa, a korisnik može snositi zakonsku i drugu odgovornost(tačnije korisnik može biti trajno odstranjen sa internet stranice).

Uprkos ovim ograničenjima, moglo bi se dogoditi da informacije date od strane korisnika GAMERSa sadržavaju netačne, neprikladne, uvredljive ili seksualno eksplicitne materijale, proizvode ili usluge, za koje se GAMERS, do maksimalne zakonom dopuštene mjere, izuzima od bilo kakve odgovornosti s tog naslova. Molimo Vas da nas kontaktirate i obavijestite o svakom takvom korištenju stranica GAMERSa.

Svaki korisnik je samostalno odgovoran za sadržaj koji postavlja na GAMERS i ukoliko krši neke od odredbi ovih Uslova korištenja ili neke od važećih zakonskih propisa, može za to snositi zakonsku i drugu odgovornost.

GAMERS ima pravo da, na temelju vlastite diskrecione ocjene, odbije postaviti ili makne bilo koji sadržaj koji ste postavili, a za koji smatra da nije primjeren.

Usluge GAMERSa služe isključivo za vlastitu, nekomercijalnu upotrebu korisnicima.

Oglasi koji se mogu pojaviti na GAMERSu su oglasi oglašivača kojima će isključivo GAMERS dopustiti oglašavanje. Informacije iz navedenih oglasa bit će dostupne korisnicima na GAMERSu ili na drugim internet stranicama povezanim sa oglašivačima ili GAMERSom. Komercijalno oglašavanje ili slični sadržaji će biti maknuti iz profila korisnika bez prethodnog upozorenja te mogu rezultirati ukidanjem korisničkih prava.

Zabranjeno je svako nezakonito i/ili neovlašteno korištenje GAMERSa, a posebno prikupljanje korisničkih podataka i/ili e-mail adresa korisnika na bilo koji način, a u svrhu njihovog neovlaštenog i/ili nezakonitog korištenja. Za svako nezakonito ili neovlašteno korištenje GAMERSa, GAMERS će poduzeti odgovarajuće zakonom dopuštene mjere.

GAMERS zadržava pravo da odstrani korisnika koji postavlja "teme" na forumu čiji sadržaj ima razne linkove koji za cilj imaju korist pokretača ili nekog drugog, u što se uključuju razni refferal linkovi i slično tome. Pokretači ovakvih tema će biti kažnjeni BANom u trajanju od 7 dana.

Zabranjeno je dizati teme čiji naslov zadrži samo jednu riječ, ovakve teme će biti odstranjene, dok će autor iste biti kažnjem GAGom u trajanju od 5 dana, te opomenom.

Teme čiji naslov ne opisuje sadržaj, tipa "Pomoć" ili "Problem" će biti odstranjene sa foruma, dok će autor istih biti kažnjen GAGom u trajanju od 5 dana, te opomenom.

GAMERS zadržava pravo da odstrani korisnika koji u svojim postovima i temama na forumu promoviše tzv. warez sadržaj (npr. crackovane igre i programe). Autori ovakvih tema ili postova će biti kažnjeni BANom u trajanju od 30 dana.

Svaka tema čija svrha jeste "kupoprodaja", što se posebno odnosi na "League of Legends" naloge, će biti odstranjena sa stranice, te GAMERS zadržava puno pravo da odstrani pokretača teme sa stranice. Pokretač ovakvih tema će biti kažnjen BANom u trajanju od 7 dana.

Razmjena PiK (www.pik.ba) bodova na GAMERSu nije dozvoljena, te GAMERS zadržava pravo da odstrani one koji su učestvovali u razmjeni.

Svaka tema na forumu čiji je naslov ili sadržaj napisan velikim slovima će biti odstranjena, te GAMERS zadržava puno pravo da odstrani pokretača iste sa foruma ili sa stranice na određeni period. Autori ovakvih tema ili postova će biti kažnjeni GAGom u trajanju od 5 dana, te opomenom.

GAMERS zadržava puno pravo da odstrani pokretače tema čije teme imaju svrhu da riješe neki problem sa školskim gradivom, tipa lektira ili zadaća. Pokretači ovakvih tema će biti kažnjeni GAGom u trajanju od 5 dana, te opomenom.

Zabranjeno je prebacivanje virtuelne valute na stranici, poznatijoj kao "GAMERS.ba bodovi" putem tema, za isto, postoji opcija "Pošalji bodove", te GAMERS zadržava pravo da odstrani pokretače takvih tema sa stranice. Pokretači takvih tema će biti kažnjeni BANom u trajanju od 14 dana.

Nije dopušteno kopiranje tutorijala i sličnog sa drugih web stranica, ovakav postupak će rezultirati GAGom u trajanju od 7 dana i opomenom.

Preimenovanje tema u nasumične brojeve ili slova i sadržaj koji nema veze sa sadržajem iste će rezultirati BANom pokretača u trajanju od 14 dana.

Zloupotreba opcije "Poništi pitanje" kako bi pokretač teme "sačuvao" svoje bodove će biti kažnjena odstranjenjem sa stranice. Pokretači ovakvih tema će biti kažnjeni BANom u trajanju od 21 dan.

Korisnicima, koji nisu u administraciji stranice, je zabranjeno dizanje bilo kakvih tema koje u svom naslovu sadrže riječ "GAMERS.ba" ili dizanje raznih takmičenja i tome sličnom. Pokretači istih će biti kažnjeni BANom u trajanju od 7 dana.

Zabranjeno je odgovarati na stare teme kako bi autor posta "podigao" svoj broj postova. Takvi autori postova će biti kažnjeni BANom u trajanju od 14 dana.

Postovi koji sadrže samo jednu riječ će se kažnjavati šamarom od strane administratora ili moderatora tog podforuma, ovo pravilo podrazumijeva i postove koji sadrže samo smajlije ili slike.

Tokom blagdana običnim korisnicima nije dozvoljeno dizati teme na forumu, ovo pravilo vrijedi i za rođendane. GAMERS zadržava pravo da odstrani takve teme sa foruma.

Zabranjeno je dizanje tema čiji sadržaj ima YouTube klipove, kao i promociju svojih YouTube naloga. Pokretači ovakvih tema će se kažnjavati BANom u trajanju od 7 dana. Dozvoljeno je postavljati klipove koji imaju veze sa GAMERS stranicom, tačnije njenim Gaming, FanArt, Movie Making, Anime, Tech i sličnim dijelovima.

Zabranjena je trgovina bodovima ili premiumom, korisnici koji su uključeni u takav oblik trgovine će se kazniti BANom u trajanju od 30 dana.

Na GAMERS web stranici je zabranjeno praviti više korisničkih naloga sa istog računara. GAMERS zadržava puno pravo da odstrani takve naloge sa stranice.

Svaki oblik prevare, uz dokaz iste, prevarant će biti kažnjen trajnim odstrnajenjem sa stranice. Ovo pravilo se odnosi na prevare koje su se dogodile na GAMERS.ba web stranici.

Zloupotreba grešaka u sistemu rada stranice, te ne prijavljivanju iste administratoru će se kažnjavati u obliku odstranjenja sa stranice. Iskorištavanje BUGova u svoju ili nečiju korist će biti kažnjena BANom u trajanju od 30 dana, a namjerna šteta stranici će se kažnjavati trajnim odstranjenjem sa stranice.

Svi korisnici koji drugima nanesu bilo kakvu duševnu bol, tipa vrijeđanje putem Guestbook ili Forum dijela stranice, će biti kažnjeni u skladu sa procjenom administratora o težini djela.

Svaki komentar korisnika na prihvaćenu vijest ili sliku dana koji vrijeđa administratora koji je prihvatio istu će biti odstranjen, a autor istog će biti kažnjem BANom u trajanju od 7 dana.

Svaki oblik širenja nacionalizma će biti kažnjen trajnim odstranjenjem sa stranice.

Obični korisnici nemaju pravo upozoravati druge korisnike stranice da su prekršili bilo koji dio ovih ili nekih drugih pravila GAMERSa, takvi korisnici će se kazniti zabranom pisanja po forumu. Ovakvi postovi će se kažnjavati šamarom, a autor istih će biti kažnjen GAGom u trajanju od 2 dana.

U dijelu stranice pod nazivom "Slika dana" je zabranjeno postavljanje slika koje imaju oznaku (watermark) neke druge stranice, te GAMERS zadržava pravo da odbije takve slike.

U dijelu stranice pod nazivom "Slika dana" je zabranjeno pisati komentare koji su nacionalističkog, rasističkog i tome sličnog sadržaja.

U dijelu stranice pod nazivom "Slika dana" je zabranjeno međusobno vrijeđanje korisnika.

U dijelu stranice pod nazivom "Slika dana" je zabranjen bilo kakav atak na nekog od člana administracije.

U dijelu stranice pod nazivom "Slika dana" je zabranjeno pisati komentare koji nemaju veze sa slikom dana, takvi komentari će se smatrati spammom te će biti odstranjeni, a GAMERS zadržava pravo da odstrani takve korisnike.

Član 3: Upotreba i zaštita podataka


Pri korištenju GAMERSa, preuzimate odgovornost za podatke koje dajete. Strogo je zabranjena zloupotreba tuđeg identiteta na bilo koji način lažno predstavljanje koje bi moglo dovesti do povrede bilo kojeg prava treće osobe.

GAMERS čini sve kako bi zaštitio privatnost ličnih podataka korisnika u smislu Zakona o zaštiti ličnih podataka, te će oni biti korišteni samo u svrhu koja je u skladu s ovim Pravilima i uslovima korištenja. Korištenjem GAMERSa saglasni ste da podaci/informacije koje ste predali budu dostupni na uvid svima koji su za iste zainteresirani, u skaldu s ovim Pravilima i uslovima korištenja.

GAMERS se obavezuje da neće dati na uvid Vaše lične podatke bilo kojoj trećoj osobi, a kojoj ti podaci nisu namijenjeni, osim u slučaju kada je to nužno kako bi GAMERS ispunio zakonske obveze ili obveze koje pred nju stave ovlaštena tijela, kako bi postupio u skladu s ovim Pravilima i uslovima korištenja ili zaštitio svoja prava ili kako bi zaštitio sigurnost i prava javnosti ili drugih korisnika, a koja bi mogla biti povrijeđena ili narušena. GAMERS zadržava pravo proslijediti lične podatke eventualnom pravnom slijedniku ili pravnoj osobi na koju bi prenio sva svoja prava i obveze.

GAMERS poduzima sve što je u njegovoj mogućnosti kako bi zaštitio korisničke račune. Pristup korisničkim podacima dostupan je samo onim zaposlenicima GAMERSa kojima je to nužno kako bi mogli obavljati svoje zadatke vezane za GAMERS. Korisnički računi korisnika GAMERSa su zaštićeni passwordima (šiframa) koje kreiraju sami korisnici. GAMERS poduzima sve razumne mjere za zaštitu korisničkih podataka pohranjenih u njegovim bazama. Izvan svega navedenog, GAMERS ne može garantovati sigurnost korisničkih podataka, a koja bi mogla biti ugrožena uslijed neovlaštenog pristupa ili uptrebe od strane trećih, problema sa sistemom i/ili sličnih faktora koji bi u bilo koje vrijeme mogli ugroziti sigurnost korisničkih podataka, a na koje GAMERS nije mogao utjecati.

GAMERS takodjer garantuje da prilikom kupovine premium clanarine ni jedna informacija (broj telefona, ime i prezime vlasnika, itd.) neće biti djeljena, prodavana niti koristena u bilo koju drugu svrhu sem u uspjesno izvrsenje transakcije ili za kontaktiranje korisnika zbog neke tehnicke/sigurnosne prirode.

Član 4: Zaštita autorskih prava


Podaci na GAMERSu su zaštićeni Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima u Bosni i Hercegovini. Podaci se mogu koristiti samo na način predviđen ovim Pravilima i uslovima korištenja. Korištenjem podataka u druge svrhe, kao i kopiranjem, prepisom, distribuisanjem podataka, bez odobrenja, postupate protivno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima te podliježete zakonskim sankcijama. GAMERS se izuzima od odgovornosti i/ili učestvovanja u eventualnim sporovima u vezi s povredom i zaštitom autorskih prava korisnika GAMERSa.

Navedena autorska prava uključuju ili mogu uključivati tekstove i njihovo bilo kakovo oblikovanje, slikovne sadržaje i bilo koje druge grafičke prikaze.
Korisnicima i trećim osobama je autorske materijale, zaštićene žigove ili bilo koje drugo intelektualno vlasništvo zabranjeno postavljati, mijenjati ili reprodukovati na bilo koji način, a bez prethodno pribavljene pisane i izričite saglasnosti nosioca nekog od tih prava. GAMERS će, po dostavi vjerodostojnih podataka o povredi od strane nosioca prava ili njegovog zakonskog zastupnika, ukinuti članstvo svakom korisniku koji opetovano povrjeđuje tuđa autorska prava. Ne ograničavajući se na prednje, svako ko vjeruje da mu je na GAMERSu njegovo zaštićeno pravo kopirano ili upotrijebljeno na drugi način koji povrjeđuje dotično zaštićeno pravo, dužan je GAMERSu dostaviti opis autorskog djela za koje tvrdi da je povrijeđeno, bilo kakav valjan dokaz da ima pravo raspolagati autorskim djelom, bilo kao njegov autor ili opunomoćenik autora, opis lokacije na GAMERSu gdje se nalazi dotično autorsko djelo, te kontakt podatke odmah po saznanju za učinjene povrede prava, a najkasnije u roku od 15 dana. Ukoliko ne obavijestite GAMERS o povredi Vaših prava na ovoj stranici u predviđenom roku, GAMERS neće snositi nikakve posljedice za povredu.

GAMERS i API će u najkraćem mogućem roku, a nakon primitka obaviještenja o povredi, te podnošenja odgovarajućih relevantnih dokaza poduzeti sve odgovarajuće i moguće korake kako bi se obustavilo ili spriječilo daljnje kršenje Vaših autorskih prava.

Postavljanjem Materijala (uključujući tekstove, datoteke, slike, fotografije, video klipove, zvukove, muzička djela, druga autorskih dijela ili bilo kakve druge materijala na GAMERSu), zadržavate autorska prava na Materijalima te zadržavate pravo da koristite Materijale na način na koji to želite. Vašim postavljanjem Materijala na GAMERS, GAMERS ne stiče autorska prava na njima, već postavljanjem Materijala na GAMERS, dajete GAMERSu ograničeno pravo korištenja, prerade, javnog izvođenja, objave, reprodukcije i distribucije Materijala na GAMERSu. Ovo stoga što bez ovakvog Vašeg dopuštenja, GAMERS ne bi bio u mogućnosti pružati usluge za koje je namijenjen i svrhu radi koje postoji. GAMERS ovime ne stiče pravo da prodaje ili distribuiše Materijal izvan GAMERSa. Dozvola koju dajete GAMERSu je ograničena i oslobođena bilo kakve naknade. Ovdje opisano pravo GAMERSa će prestati u trenutku kada uklonite Materijal s GAMERSa.

Saglasni ste da pod materijalnom i kaznenom odgovornošću tvrdite da:
* ste nosioc intelektualnog vlasništva na Materijalu koji postavljate na GAMERSu;
* da Vaše postavljanje Materijala na GAMERS ne vrijeđa ugovorna, autorska ili druga prava intelektualnog vlasništva ili bilo koja druga prava trećih osoba;
* ćete podmiriti bilo kakvu štetu ili naknadu, a koji bi mogli proizaći s osnova Vaše zloupotrebe ovdje navedenih prava trećih.

Član 5.: Isključenje iz upotrebe, naknada štete


GAMERS zadržava pravo da iz daljnje upotrebe stranica isključi onog korisnika koji na bilo koji način krši Pravila i uslove korištenja, na bilo koji način ometa rad stranica ili na bilo koji način vrijeđa prava drugih korisnika. GAMERS zadržava pravo da iz daljnje upotrebe stranica isključi onog korisnika koji zloupotrebljava objavljene podatke ili na bilo koji način neovlašteno koristi GAMERS. GAMERS, uz isključenje takvog korisnika, može zahtijevati naknadu za nastalu štetu ili izgubljenu dobit.

Član 6: Garancije


GAMERS ne garantuje:

* tačnost, potpunost i istinitost sadržaja koji korisnici unesu na stranice GAMERSa
* da na stranicama neće biti grešaka i/ili da će funkcionirati bez prekida u svakom trenutku
* da će treća strana legalno koristiti stranice GAMERSa sve vrijeme.

Član 7: Odgovornost


GAMERS se, do maksimalne zakonom dopuštene mjere, izuzima od bilo kakve odgovornosti zbog štete, gubitka ili povrede koji mogu nastati neposredno ili posredno zbog:

* korištenja stranice GAMERSa
* korištenja stranica na koje vode linkovi sa stranice GAMERSa
* informacija na stranici GAMERSa
* postupaka koji su poduzeti ili nisu poduzeti u vezi s informacijama na stranici GAMERSa
* upotrebe, nemogućnosti upotrebe ili zloupotrebe bilo koje od gore navedenih stranica.

GAMERS ne može snositi nikakvu odgovornost zbog bilo kojeg sadržaja prikazanog na stranicama trećih osoba na koje može dopustiti povremen pristup. Bilo koji takav pristup ne može se tumačiti u smislu predstavljanja veze s GAMERSom, niti podupiranja takvih stranica od strane GAMERSa. GAMERS može sadržavati linkove prema drugim stranicama, ali ne odgovara za usluge ili proizvode do kojih se došlo pomoću GAMERSa na taj način.

GAMERS povremeno može biti nedostupan radi različitih tehničkih poteškoća.

GAMERS nije odgovoran za bilo koji pravni postupak ili pritužbu protiv korisnika baziranu na povredi bilo kojeg autorskog prava ili prava intelektualnog vlasništva.

Korištenjem GAMERS sadržaja kao što su forum, guestbook, informacije na profilu i sl. dobrovoljno i javno objavljujete informacije koje time trećima postaju dostupne i koje treći mogu koristiti u komunikaciji s Vama. Saglasni ste da ste korištenjem GAMERSa odgovorni za interakciju s ostalim korisnicima GAMERSa. GAMERS zadržava pravo, ali nema obavezu da nadgleda rasprave između Vas i drugih korisnika.

Član 8: Sudska nadležnost


Za sve zahtjeve i sporove koji bi mogli proizaći iz korištenja predmetnih materijala, nadležan je stvarno nadležni sud u Sarajevu.

API zadržava pravo izmjene sadržaja na internet stranici GAMERS bez prethodne najave u bilo kojem trenutku, na bilo koji način i iz bilo kojeg razloga i nije odgovoran ni za kakve moguće posljedice proizašle iz takvih promjena. Isto tako, API može u bilo kojem trenutku promijeniti ili dopuniti ove, trenutno važeće, Uslove korištenja i zamijeniti ih novima. API se obvezuje o takvoj promjeni obavijestiti sve postojeće korisnike GAMERSa, pisanim putem (e-pošta) ili objavom na internet stranicama GAMERSa.

Korištenjem GAMERSa korisnik potvrđuje da je upoznat s Pravilima i uslovima korištenja GAMERSa i da ih u potpunosti prihvaća.