Pozdrav, dobrodošli na Gamers!

Ovo je najveca balkanska zajednica za ljubitelje igara.

POSTANI GAMER! ili ugasi ovu reklamu :)

Forum Bullet Hardware Bullet Shvatanje pojma "Bottleneck"

Offline Elysium
Avatar
admin
Postova: 4290

531 pregleda, 18 odgovora i 15 glasova
Napisano : 14.03.14 u 22:48

Šta je to bottlenecking? Što će mi to? Šta znači to uopšte? Iskreno mislim da je pojam "bottlenecking" previše upotrijebljeng od strane membera, koji faktički i ne znaju šta je to tačno bottlenecking.

Bottleneck primjer:Kao što vidimo sa slike, 2 trake koje se pretvaraju u jednu, što znači da ovi sa druge trake moraju da sačekaju da se uključe u prvu traku jer je uzak prostor, to bi bilo bukvalno značenje uskog grla u stvarnom životu.


Bottlenecking kada bi se bukvalno prevodilo sa engleskog na neki naš pojam, bi bilo recimo ovo>

Pokušavamo nešto veliko staviti na nešto malo, odnosno nešto veće koristiti sa nečim manjim zar ne? Taj pojam se najviše koristi u vezi grafičke kartice i procesora, jer kako mnogi kažu moja grafička je jednostavno prebrza za moj procesor, tako da se moj procesor pati što se tiče iskorištavnja resursa.

Ako nekada primjetite nekoga da priča o bottleneckingu taj realno nema pojma što se tiče hardwera "ali bukvalno nema pojma o čemu priča".

Memberi koji stvarno znaju, i koji se razumiju u hardwer nikada ne koriste pojam bottleneck "usko grlo". Umjesto pojma "uskog grla" zašto ne bismo mogli koristiti hardwer koji nije optimiziran za rad sa drugim hardwerom? Bukvalno, riječ usko grlo znači kada imamo jaču grafičku i sporiji procesor, tada procesor kaže polahko STANI, gdje ćeš, meni treba vremena da obradim podatke koje mi šalješ, sačekaj!! Polahko, ne mogu da stignem raditi u onoj mjeri u kojoj ti radiš, tako da grafička umjesto da radi na 100% ona se spusti na 90% 80% 70% sve u zavisnosti od situacije, jer procesor šalje signal gdje realno govori uspori dok ja ne završim ono što mi daješ, a ako se grafička u nekim situacijama spusti na 95% 90% iskoristivosti, ja se isključivo ne bih previše brinuo oko toga.

Računari kod svakoga će raditi drugačije, svaka igra će raditi drugačije kod mnogih korisnika računara, jer zavisi od mnogih stvari koje ta mašina ima, primjera radi, količine memorije, operativnog sistema, koliko trenutačno programa smo pokrenuli.. Čisto zbog toga što vi ne dobijate rezultate "FPS" kao što mnogi drugi dobijaju NE ZNAČI DA IMATE BOTTLENECKING.

Čuj to? Ma nije to, ma to nije moguće? Kako to? Zar nije bottleneck pojava kada imaš bolju grafičku od procesora :O. Realan odgovor na ovo pitanje bi bio: I jeste i nije. DRIVER grafičke kartice može prouzrokovati BOTTLENECK, što ne znači da morate odmah ići u prodavnicu i kupiti bolji procesor, ili nedaj BOŽE klokati sa 3.6Ghz na 4.0Ghz jer je to suludo, i nema potrebe.

Raja, odmah da se razumijemo, bottleneck je uvijek prisutan ma koliko god mi to negirali, može nas kočiti ram, može nas kočiti hard disk, može nas kočiti neka pci kartica, može nam problem biti sama matična, i još neke stvari koje u ovom trenutku nisu toliko puno bitne.

Banalan primjer uskog grla, recimo sklapate neko multimedijalno računalo i stavite napajanje od 1000W "ovo bi se karakterisalo kao overkill ali je i ovo jedan primjer bottlenecka, jer tu napojnu koči obična konfiguracija koja jedva izvlači 300W." Znači, sistem bi radio isto i sa 1000W i sa 300W ako je multimedijanog već tipa, tako da bacamo odmah pare u nešto što nećemo iskoristiti.

Sad recimo želimo neku gaming mašinu pošto je ovo gaming stranica, moramo naći balansirane komponente koje bi radile svoj posao adekvatno, gore sa slike 2 trake, a ne 1. Vidim mnogo raje koja želi da ima gaming računar a uzme najlošiji mogući procesor koji postoji od recimo 200KM, a ubace grafičku karticu od 600+ maraka, ta grafička kartica neće imati performanse kakve joj nalaže proizvođač jer taj procesor nije u stanju da podrži te zahtjeve koje grafička kartica traži od njega, jer će je procesor kočiti, ili obrnuto, odličan procesor od 1000KM, a grafička kartica HD6450, stvarno suludo, jer taj procesor može da radi mnogo, mnogo više stvari u isto vrijeme, ali ga grafička kartica koči. Još jedan banalan primjer "uskog grla" jeste kada radimo neki upgrade/dodatak trenutnoj konfiguraciji želimo da dodamo neki high end procesor ili grafičku, a da pritom imamo neki celeron, 1gb rama, lošu napojnu jedinicu tako da i to nam se dešava bottlenecking.

Ili recimo, imamo stariju konfiguraciju, i sve smo promjenili novu stavili, ali smo ostavili HDD zbog manjka para koji radi na 5400RPM; Naravno da taj disk neće nam pružiti neke performanse, a ovamo neki high end i5 i strahovita grafička, i to je isto oblik uskog grla. Još jedan primjer, želimo neku zvjer od računara da se bavimo video editingom, sve smo živo promjenili ali smo ostavili CPU stari ŠTO JE JAKO LOŠE, nismo ništa postigli!.

Šta vidimo iz svega ovoga, sastavljati računar trebamo tako što uradimo neki balans između komponenti, ni previše slabo, ni previše pretjerano jer nas to ne vodi ničemu!.

Znači, ako IMATE LOŠ FPS, ne znači da imate BOTTLENECK, ako se sporo diže OS, ne znači da imate BOTTLENECK.

Čisto da to razjasnimo malo.

Ako imate pitanja, slobodno postavite, kritike, žalbe, pohvale i šta god želite, sve je dobro došlo.

Molim vas, ne bacajte pare na određene komponente, ako je neki lošiji/stariji drajver u pitanju, ako su virusi u pitanju, ako je pregrijavanje u pitanju i slično. Prvo se svi zajedno informišimo, pa tek onda pređimo na kupovinu ako je stvarno riječ o uskom grlu.
1# Post editovao Elysium datuma 14.03.14 u 22:49:37
2# Post editovao Elysium datuma 14.03.14 u 22:50:05
3# Post editovao Elysium datuma 14.03.14 u 22:51:01
4# Post editovao Elysium datuma 14.03.14 u 22:51:26
5# Post editovao Elysium datuma 14.03.14 u 22:53:52
6# Post editovao Elysium datuma 14.03.14 u 22:54:20
Offline Ademinho
Avatar
gamer
Postova: 729

+1 Svaka cast malo si razjasnio  
Gamers.ba
Avatar
Rank 0

Offline bogetina
Avatar
admin

Postova: 447

Ja jedva pročitah :S
Lupi sam sebi jedan aplauz a od mene imaš respect za sav dosadšnji trud ! ::EWBTE::
Post dobio aplauz od Elysium
Offline KU57UR4
Avatar
nap
Postova: 2393

Bravo odlicno

Procitao sam sve , pojasnio si šta znaci usko grlo i slikovito i tekstom 

Sve pohvale tebi trudiš se da digneš sve podforume na veci level. 
Offline rusijabajomoj
Avatar
gamer
Postova: 1885

Jesi objasnio svaka ti čast  
Nažalost siguran sam da ima dosta onih koji se neće ni potruditi da bar pročitaju ovo, ali ipak sve pohvale za trud   .
Post dobio aplauz od Elysium
Offline UltiMatum
Avatar
nap
Postova: 352

Bila je tema prije 2 ili 3 mjeseca takodjer o botlenecku, pofin je ono tekst bio, u zanimljivim je bio ja msm takodjer, al ni upola objasnjeno ko ovde  svaka cast na ovo slici gore prvoj 

Gore si fino preveo na "nas jezik" xd

To se moze primjeniti i u nasem zivotu, npr sekretarica kojoj samo dolaze klijenti, a od tamo zvone 3 telefona(sekretarica procesor)(telefoni i klijenti graficka) ovo primjer samo xd Normalno da sekretarica nece stici sve to odraditi, nesto nece stici  I tako onda i kod kompa preskoci xd

Mozda malo glup primjer ali eto ahahah palo mi naum 
1# Post editovao UltiMatum datuma 14.03.14 u 23:13:33
Online orochi
Avatar
camper
Postova: 2277

That's what i was talking about. Ono kad se zainatis o cemu smo pricali i puf, evo ga famozni botolneck i famozna gtx 780 haha. U 90% slucajeva botolneck stvaraju komponente, procesor naspram graficke ili obrnutno, cisto sumnjam da moze biti do drajvera ali eto, ipak su zvanicni drajveri koliko toliko optimizovani.

Samo da kazem da proklinjem dan kad sam uzeo graficku zbog ovoga, jer nisam dovoljno citao u vezi ove teme i dovelo je do toga da i dan danas se zgrozavam sa usage grafe na 50%. Jos jednom, pohvale za temu, trebat ce mnogima.

Ako se sporo dize sistem, ne znaci da imate botolneck EPIC WIN, kraj za veceras, sve si rekao ovim. 

Nažalost nabijem Vas što naglašavate da ste pročitali temu i što neki je neće pročitati do kraja, zeljni aplauza i bodova, tuga mladih gamera.
Post dobio aplauz od Elysium
1# Post editovao orochi datuma 14.03.14 u 23:21:38. Razlog: ono na
2# Post editovao orochi datuma 14.03.14 u 23:29:12
Offline KRYSTAL
Avatar
camper
Postova: 3260

Kad se vrate moji guide-ovi, ovi Elysiumovi, HW sekcija je (Y).

Predobar tekst, sekcija će još malo biti neprepoznatljiva!


Svaka čast!  

{sticky}
1# Post editovao KRYSTAL datuma 14.03.14 u 23:31:39
Offline Agent47
Avatar
HaxXor
Postova: 1795

Posebno mi se sviđa sto si objasnio "bosanskim" jezikom i sto raja koja ova procita moze da razumije bez puno razmisljanja.
I ja sam naucio nesto novo iz tuta/objasnjena ,zato hvala i +1.

@edit I upravo zbog gore navedenih razloga ne moze se slozit gaming masina za 500-600 KM.
1# Post editovao Agent47 datuma 14.03.14 u 23:40:46
Offline champ20ns
Avatar
HaxXor
Postova: 1302

Svaka čast na uloženom trudu, način na koji objašnjavaš pokazuje da vladaš takvim stvarima. 
Smorio sam se čitajuće ove silne primjere 
1# Post editovao champ20ns datuma 14.03.14 u 23:51:26
Offline lauferr
Avatar
nap
Postova: 998

Iskreno me sramota..

Smatrao sam sebe nekim znalcem oko racunara a prvi put se susrecem sa ovim ..

Aferim i Svaka cast majstore na znanju i ulozenom trudu na objasnjenju ovoga .

hvala i sve najbolje
Post dobio aplauz od Elysium
Offline qQZpeV
Avatar
nap
Postova: 1926

Zamisli koliko dobar tekst mora da bude kad si jednom obicnom noobu koji ne zna ni koji mu je ram ovaj pojam objasnio i sve predstavio razumno, svaki pojam je posebno objasnjen gg 
Offline majaba
Avatar
nap
Postova: 2970

ja pomislio neka diskusija o životu  
Offline Zyzz
Avatar
nap
Postova: 129

Evo kako bi to ja najlakse rekao, nisam procitao tvoju temu svu, ali evo sta je bottleneck po mom misljenju:

Ako imas losu graficku a dobar procesor, onda procesor ne moze da je iskoristi 100%, i obrnuto. 
Offline edvard12345
Avatar
nap
Postova: 278

svaka cast , kad se tako hajmo rec razumjes ajd pomozi mi , ili daj misljenje oce li moj procesro i5 760 2.8ghz quad core , smanjiti rad graficke r7 265(koju zelim kupiti) , uz to da imam 1tb hdd, 8gb rama .Stvarno me to zanmia jer mnogi mi govore kako je to starij intelov procesor kaoji ce je hajmo rec bottleneckat???
Offline Sasa_Intercepto
Avatar
nap
Postova: 22

Da li I7 940 radi bottlenecking na R9 280x?
Offline Mazzy
Avatar
nap
Postova: 87

.
1# Post editovao Mazzy datuma 23.07.15 u 10:37:16
2# Post editovao Mazzy datuma 30.07.15 u 11:28:52
Offline SmitoBona
Avatar
pr0
Postova: 1568

Jedno pitanje. (ne znam dal ga je postavio vec neko, neda mi se citat hrpu debilnih komentara tipa : bravo)

Uglavnom, pitanje...

Da li postoji nacin da se provjeri, ovo sto si naveo gore, odnos graficke i procesora tj. jel mu salje graficka vise nego sto on moze obraditi itd. ?  
Offline Enis
Avatar
admin

Postova: 2882
premium
SmitoBona je napisao/la:
Jedno pitanje. (ne znam dal ga je postavio vec neko, neda mi se citat hrpu debilnih komentara tipa : bravo)

Uglavnom, pitanje...

Da li postoji nacin da se provjeri, ovo sto si naveo gore, odnos graficke i procesora tj. jel mu salje graficka vise nego sto on moze obraditi itd. ?  
da, kasnim 2 svijetlosne godine hahahaha
Na vrh
Odgovori