Pozdrav, dobrodošli na Gamers!

Ovo je najveca balkanska zajednica za ljubitelje igara.

POSTANI GAMER! ili ugasi ovu reklamu :)

Forum Bullet Hardware Bullet Savjeti za kupovinu komponenti.

Offline Elysium
Avatar
admin
Postova: 4290

1489 pregleda, 47 odgovora i 13 glasova
Napisano : 31.01.14 u 20:07

Pozdrav.

Prije svega da napomenem da dižem temu iz razloga što se digne dosta tema sa istim sadržajem, te da bi olakšalo vama kupovinu nekog određenog dijela/komponente. Držat ću se low end/medium end komponenti čisto zbog toga što su high end komponente jako skupe, a i nema logike ih uzimati ako ih nećete koristiti beyond 1080i i renderovanja. Sve naravno, i uvijek zavisi od para, ali i načina korišćenja istih komponenti.

Pa da počnem:

Što se tiče kupovine, vrlo, kažem, vrlo je važno da se ne zalijećete i uzimate neke dijelove za koje stvarno mislite da su dobri, jer ste čuli tamo od nekoga da je taj dio dobar..

Počet ću sa osnovama>cpu>gpu>matična>memorija>napajanje.

Svrstavat ću dvije glavne struje što se tiče računarskih komponenti. Intel>AMD.

CPU/PROCESOR

Jedna bitna, ako ne i najbitnija stavka što se tiče samog računara "srce računara/mozak". Šta gledati prilikom kupovine? Gledati način na koji ćete koristiti sami procesor.

Primjera radi> Imaš 500KM, želiš da uzmeš CPU kojeg ćeš isključivo koristiti za multimediju, pod multimedijom svrstavam audio/video reprodukciju 720p - 1080p gdje vam ne treba i5, i7, FX 6300 - FX8350 i jači procesori. Šta hoću da kažem jeste da bacate isključivo bacate pare na određene procesore koje nećete, kažem nećete nikada 100% čak ni 50% iskoristiti ako spadate u kategoriju end usera koji ne igra igrica, nego samo surfa, office alati, te pokoja light igrica.

Tu bi primjera radi svrstao i3 4330 ili a10-5800k. Uvijek kažem, gledajte što novije da ganjate, nikad starije, nikad polovno. Zašto nikada polovno? Nikada ne znate šta je i u kakvom stanju je bila određena komponenta kod korisnika kod kojeg namjeravate da uzmete.

Znači, po potrebi uzimate procesor kojeg ćete maksimalno iskoristiti. A ne recimo uzeti neki i7 kojeg nikada, nikada nećete iskoristi. Znate ono, joj i7 jaro moj, to leti, znam i ja da leti, ali kakve ti koristi imati jednog ako će biti na 20% usage?

Ovo je low end procesori. Što se tiče medium enda, za naprednije korisnike..

Ili FX 6300/FX8350, ili i5 4670, 4670K u zavisnosti da li ste klokeri ili niste, opet naravno što se tiče intela uzimate procesore u zavisnosti od namjene. Kakve vam koristi uzeti procesor sa sufiksom K ako ga nećete nikada dirati, opet bacanje para jel.

MOBO/MATIČNA

Ovdje odmah da napomenem da je jako jako bitno uzeti kvalitetnu matičnu ploču, zašto? Iz prostog razloga što vam može low end matična povući par komponenti sa sobom.

Šta gledamo kod matične ploče? Ustvari, šta je to bitno da imamo na matičnoj ploči, kakvog proizvođača da tražimo?

Ja to ovako svrstavam:

ASUS>GIGABYTE>ASROCK>MSI.

Napominjem, svaka od ovih kompanija ima loše i dobre matične ploče. Kao što sam gore naveo, sve zavisi od načina korišćenja ploče. Tipičan primjer, ne treba vam ploča sa SLI/Crossfire tehnologijom/podrškom ako nećete nikada uzeti i koristiti 2 grafičke kartice.

Ako ste obični korisnik, bitno vam je da tražite što bolji chipset, dobro hlađenje na samoj ploči. Dobra podrška za RAM memoriju, 2 do 4 slota, i da naravno ima neku zaštitu, većina ih ima naravno  Posebno obratite pažnju na slotove koji se nalaze na matičnoj ploči, i kakvu AUDIO podršku ploča ima. Neke imaju shitty audio, a neke imaju high end audio na samoj ploči. Opet kažem, novije bolje, matične su jako slične i za AMD platformu i za Intelovu platformu.

Ako imate procesor sa sufiksom K, uvijek tražite chipset koji podržava klokanje rama i procesora. Kod AMD-a je slična situacija, što bolji chipset, to bolja podrška za klokanje..

Isto tako imajte na umu barem što se tiče AMD platforme da pazite na W. Primjera radi kaže ploča podržava sve procesore do 125W. .Znači ako stavite neki cpu bubam koji ima 150W TDP, ploča neće ga prihvatiti i neće raditi.

GPU/Grafička kartica.

Ovdje se malo stvari zakuhavaju.. Ni u kojem slučaju ne bi trebali da poredite jednu platformu sa drugom, mislim na nVidia - AMD. I jedna i druga platforma imaju svoje dobre i loše strane.

Kod Nvidije imamo serije kartica koje su označene ovako:

GT = low entry serija kartica
GTS = hajmo reći duplo brža odnosno, medium rang kartica.
GTX = najbrža i najbolja serija grafičkih kartica.


Tipičan primjer:

Joj jarane kaže ima grafička 2GB memorije  ono wow, sve je to okej. Ali hajde da malo shvatimo određene pojmove. To što neka kartica ima 2GB ne znači da je super kartica. Problem je što je kartica jako slaba, i što znači da kada idemo na veće rezolucije primjera radi 720p i veće 1080p recimo, nama treba VRAM, ali, kao što sam već rekao nije samo VRAM u pitanju, već ostali segmenti grafičke kartice, propusnost, memorijski klok, cpu klok, tip memorije i slično.

Evo jedan primjer:

AMD 6450 2GB DDR3
i nVidia GTX 260 core 216 896MB DDR3.

Šta ovdje vidimo gledajući samo na model, i količinu VRAM memorije.. Vidimo da je 6450 jača za duplo i više što se tiče količine memorije, ali isto tako vidimo da je 260 iz GTX serije.

Dalje.
Sa slika vidimo sledeću razliku.

GTX 260 ima 28 ropova dok 6450 ima 8. Veći broj ropova, bolje performanse.

Shaders: GTX260 ima 192, dok 6450 ima 160. Opet ista stvar, više shadera, bolje performanse.

Texture i Pixel Fillrate, 5.8/5.8 kod 6450 dok, GTX260 ima 16.1/36.9, opet ista stvar, veći broj bolje performanse.

Bus Width 64bit > 448bit
Bandwith 25.6GB/s 119GB/s ista stvar veći broj strahovito bolje performanse.

I u biti po tome gledajte grafičke kartice, a nipošto po količini memorije, jer memorija nije ključna stvar što se tiče grafičkih kartica.

Ovo je čisto radi primjera, svakako je GTX260 svjetlosnu godinu ispred 6450, ali uglavnom, bitno je da ste shvatili poentu. Znači, nije sve u količini video memorije koju grafička kartica posjeduje.


RAM Memorija

Ovdje se nema puno pričati.. Ako igrate igrice, i ako mislite da je velika razlika između primjera radi 4GB 1600MHZ i 2400MHZ grdno se varate, razlika je tek u nekih strahovitih 3,4 FPS-a.

Memorija ima daleko drugi cilj, koji se manje više ne povezuje sa gamingom.

U RAM se upisuju aktivni programi, te informacije potrebne za trenutačan rad računara.. Te ako radimo sa .rar programima, renderovanjem, editingom, tek tada, ram ima ogromnu ulogu...

Nemojte bacati pare, obično brzina memorije što brži ram, to je mnogo mnogo skuplji, a ako ne radite ovo gore navedeno često, nema potrebe onda uzimati strahovito brz ram.. A ako ipak namjeravate uzeti brz ram, potrudite se da imate ploču koja će podržati određene brzine RAM memorije.

Preporuka proizvođača>

Corsair/Kingston/ASUS/G Skill/Mushkin/OCZ.. Ostale unknown name nemojte uzimati 


Napajanje

Što se tiče napajanja, jako je bitno ako imate skupe komponente, da je i napajanje skupo, odnosno jako kvalitetno. Posebno obratite pažnju na količinu W koju napojna može isporučiti, neki standard bi bio od 500-550W. Također ganjajte napojne jedinice koje imaju mnoštvo zaštite u sebi, i gledajte da uzmete napojne jedinice koje imaju 80+ standard.

Bitno je uzeti brendiranu napojnu, a ne napojnu za koju ne znamo ni samo ime, ni proizvođača.. Recimo na napojnoj piše 500W snaga, a ona jedva isporučuje 250W.

Evo primjera> Jedna obična napojna od 20-50maraka, u poređenju sa nekom od 120+ maraka. Sa slika vidimo da je unutrašnjost jako siromašna, nema nikakve skoro hladnjake, obični kuler, jako tanki i loši kablovi.
Brand name napojna, unutrašnjost

Samo pogledate unutrašnjost, količina kablova, kvaliteta istih, i sve vam bude jasno.

Ne moram stvarno puno pisati što se tiče razlika ove dviju napojne jedinice, to se vidi iz vedra neba.

Preporuke proizvođača:

Corsair/Cooler Master/Fortron/Chieftec/Antec/Asus.. lista je duga, ali je bitno da izaberete dovoljno voltažu, i da je brand name, ostalo je jako malo bitno.

Napominjem ovo nije preporuka koji računar da uzmem, ovo je više lekcija za raju koja nije upućena ni u jedan pojam.

Ako imate nekih pitanja, nesuglasica, primjedbi, slobodno pišite, svako normalno pitanje, svaka normalna sugestija, svaka normalna kritika će biti popraćena sa aplauzom.

Ako sam nešto izostavio, možete nadopuniti :=)
1# Post editovao Elysium datuma 31.01.14 u 20:15:41
Offline R0x0r
Avatar
pr0
Postova: 1940

Evo naveo si gore AMD A10-5800K, to je APU. Mislim da si trebao definirati i taj pojam , navesti za sta sluzi, tj. da je APU namijenjen za ljude koji zele dosta jacu ingegrisanu graficku od onih standardnih sto su na CPU, a ne zele da kupuju graficku kartu 

Onda primjetio sam jos za napojne, ne gleda se voltaza  Voltaza je ista na svim napojnim jedinicama  Gleda se snaga u vatima [W], odnosno koliko ampera ima na kojem railu. Mislim da je najbitnije gledati rail +12  


Sve u svemu fino napisano, oni koji se slabo razumiju mogu dosta toga skontati i moze im pomoci pri sastavljanju konfiguracija  
Post dobio aplauz od Elysium
1# Post editovao R0x0r datuma 31.01.14 u 20:27:37
Gamers.ba
Avatar
Rank 0

Online Beslaga007
Avatar
camper
Postova: 753

Sve u svemu lijepo sastavljen tekst, mada na MB se gleda i kakvo je fazno napajanje tj. kolko struje moze maticna dati procesoru mada si to napisao u wattima ali nema veze.
Mozemo koristiti 4+2 fazno napajanje za Intel procesore nove generacije posto malo trose dok za OC i7 se ide na 6+2 pa i 8+2 fazno napajanje.


Druga stvar je sto je smijesno porediti ASUS Gigabyte i MSI.
Sve su to vrhunske kompanije za proizvodnju MB-ova, dok Asrock jest malo slabija kompanija ali i oni imaju super entry level MB-ove.
Post dobio aplauz od Elysium
Offline boT_
Avatar
nap
Postova: 209

odlicni savjeti iz iskustva sam pojeo hajmo reci govno kupovinom grafe od 1G dok sam staru imo 512 i kada sam online uporedio vidio sam da sam se grdno zajebo a to me kostalo oko 150 170KM...(mada sam najbolje tu promjenu osjetio u cs.u)ali sada sam pametni i obavezno citam on onome sta me zanima i uporedzjem nasprem 2komponenti.Preporuka ostalim ako je veca,nemora znaciti da je bolja.Fala bog danas ima ako nista onilne sve da se uporedi.
Post dobio aplauz od Elysium
Offline McCafe
Avatar
nap
Postova: 133

boT_ je napisao/la:
odlicni savjeti iz iskustva sam pojeo hajmo reci govno kupovinom grafe od 1G dok sam staru imo 512 i kada sam online uporedio vidio sam da sam se grdno zajebo a to me kostalo oko 150 170KM...(mada sam najbolje tu promjenu osjetio u cs.u)ali sada sam pametni i obavezno citam on onome sta me zanima i uporedzjem nasprem 2komponenti.Preporuka ostalim ako je veca,nemora znaciti da je bolja.Fala bog danas ima ako nista onilne sve da se uporedi.
Da si pametniji bio i mene pitao bolje bi prosao, uglavnom svaka cast za ovo gore napisano, mada kad je neko laik nece ni to skontati sta je napisano...
Offline Agent47
Avatar
HaxXor
Postova: 1795

Svaka cast za ovo posebno mi se sviđa to sto si objasnio tih famoznih 2 gb grafićke karte.Nema dana da negdje ne cujem uzmi tu grafu ima 2 gb memorije, a ono propast teška.
Plus podržavam ovo za i5/i7 procesore.95% korisnika nema potrebe za i7 procesorima ,a hrpa ih kesira stotine maraka za ono sto nece iskoristit.
I mozda grijesim ali su cooleri koji dođu uz amd procesore bucni i nisu bas dobri pa se preporucuje uzimanje naknadno boljeg coolera sto je dodatni trosak.
Vezano za ovo iznad ko ima maticnu i procesor koji podrzava overclock treba veliku paznju da obrati i na cooler da ne bi doslo do pregrijavanja i ....

Po meni nesto na sta se najvise treba obratit paznja je maticna ploca i njen odabir.Treba planirat unaprijed moguce buduce nadogradnje jer maticna je osnova koja u vecini slucajeva (provjereno na g.ba) koci daljni update konfiguracije.

Jos jednom veliki + za temu.
Post dobio aplauz od Elysium
Offline rusijabajomoj
Avatar
gamer
Postova: 1885

Dodao bih jos kod napajanja da u low end segmentu pokusate izbjeci Cooler Master, imate LC Power, firma iz Njemacke, prave sasvim solidna napajanja. I na napajanju i ploci NIKAD nemojte stediti.
Steta sto je u nas ponuda ova kakva jeste. Nemamo uvoznika ni za Corsair ni XFX.
Sve si fino napisao i objasnio, i sad ce opet neko doci i otvoriti temu tipa zasto mi stopa igrica imam 2GB graficku.  
I da, ako neko ima u planu da uzima RAM, nek uzme odmah jer cijene rastu i nece stati.  
Post dobio aplauz od Elysium
Offline DANONCREATIVE
Avatar
nap
Postova: 79

Meni kao i vecini gamera koji ne znaju niti 1% oko pc-ova si pomogao i zato imas big respect.E sad ovako za nekih 1-2 sedmice sam planirao kupiti maticnu plocu i procesor i to:
MB LGA1150 B85 Gigabyte GA-B85M-D3H
Intel Core i3-4340 3.6GHz LGA 1150
sad mene zanima koja bi mi grafa dobro dosla(za cs:go) a da ne dodje do bottleneck-a i zajedno s tom grafom i ovim procesorom koliko bi mogao izvuci fps?
Offline NB3
Avatar
global
Postova: 1865

Na tvoju temu prvo ide +1 pa se onda čita. 
Nisam nikad bio neki gamer i da ludim za igricam, najjača igra koju sam igrao bila je COD4, u to vrijeme kada sam kupio računar jedna od najjačih igrica.  Nije me nikad puno zanimalo da imam neku mašinu od računara, ja sam bio zadovoljan samo da ne šteka, da sve fino radi i ja zadovoljan. 

Odlična tema, tema koja bi trebala da pomogne mnogima mada će opet za dan-dva biti tema koju grafu da kupim...

"Google je čudo, a opcija search još veće".
Post dobio aplauz od Elysium
Offline rusijabajomoj
Avatar
gamer
Postova: 1885

DANONCREATIVE je napisao/la:
Meni kao i vecini gamera koji ne znaju niti 1% oko pc-ova si pomogao i zato imas big respect.E sad ovako za nekih 1-2 sedmice sam planirao kupiti maticnu plocu i procesor i to:
MB LGA1150 B85 Gigabyte GA-B85M-D3H
Intel Core i3-4340 3.6GHz LGA 1150
sad mene zanima koja bi mi grafa dobro dosla(za cs:go) a da ne dodje do bottleneck-a i zajedno s tom grafom i ovim procesorom koliko bi mogao izvuci fps?
Zavisi kakav ti je budzet. Ne idi ispod 7770, ona je oko 200KM.
Skuplje i jace naravno su ti 7790 i 7850.
CS:GO je igra koja trazi jak cpu, sa i3 ces igrat bez problema, fps ti ne mogu tacno reci, ali 120+ lagano.  
Offline DANONCREATIVE
Avatar
nap
Postova: 79

rusijabajomoj je napisao/la:
Zavisi kakav ti je budzet. Ne idi ispod 7770, ona je oko 200KM.
Skuplje i jace naravno su ti 7790 i 7850.
CS:GO je igra koja trazi jak cpu, sa i3 ces igrat bez problema, fps ti ne mogu tacno reci, ali 120+ lagano.  ;)
A ako bi isao na AMD Vishera FX-6300 6x3.5-4.1GHz
GPU MSI Radeon 7850 TwinFroz 2 GB jel bi imao 200+ ?
Offline rusijabajomoj
Avatar
gamer
Postova: 1885

DANONCREATIVE je napisao/la:
A ako bi isao na AMD Vishera FX-6300 6x3.5-4.1GHz
GPU MSI Radeon 7850 TwinFroz 2 GB jel bi imao 200+ ?
Imao bi veci fps, sad koliko ne znam. Vjerovatno bi imao oko 200, to pitaj one koji se vise razumiju u GO.
I ne bih uzeo tu graficku, jest ona jaka, ali za malo vise uzmes R9 270X, koja ce prepoliti tu 7850.
Plus ako budes imao usko grlo, a ne vjerujem da hoces, ta graficka ce dobiti Mantle update tako da ce se to rijesiti  
Offline noreel
Avatar
camper
Postova: 544

DANONCREATIVE je napisao/la:
A ako bi isao na AMD Vishera FX-6300 6x3.5-4.1GHz
GPU MSI Radeon 7850 TwinFroz 2 GB jel bi imao 200+ ?
200+ sigurno

@

svaka cast, imas veliki respect, evo i ja sam nesto naucio, sto se tice ovog rama a i graficke, nisam znao za ovo GT>GTS>GTX, sve si fino razjasnio i objasnio, ulozeno puno truda, super  
Post dobio aplauz od Elysium
Offline MedzidLD
Avatar
nap
Postova: 916

Sve fino objašnjeno 
Govorim ja jaranu najbolje kupovati računar u dijelovima( mislio sam matičnu pa procesor, grafu itd...) Kaže on aha jest. Tako ja prvo kupim miš monitor centralu i ostalo  Sve sam prije mislio da je bolja GT od GTS ali ispalo je da nije.
Offline normala
Avatar
nap
Postova: 4

Pozdrav svima, nisam znao gdje da postavim pitanje. Kao sto vidite novi sam ovdje I sasvim slucajno sam naletio na ovu stranicu. S obzirom da mi je otisla maticna ploca na mom starom kompjuteru kojeg se ionako planiram rijesiti u dijelovima, odlucih da uzmem neku alternativu dok ne skupim pare za pravu masinu posto mi je pun klinac ovog tableta s kojeg vam trenutno i pisem. Nasao sam neke jeftine solucije na pik.ba stranici pa me zanima da li bi na ijednom od ova tri koja sam pronasao mogao igrati jedine 2 igre koje me zanimaju, Pes 2013 I Nba 2k14.Evo poslat cu vam ova tri pc-a u linku, (mada za neke ne stoje kompletne informacije), ali potrudit cu se da saznam, pa da mi kazete imam li sanse igrati te dvije igre na njima na minimalnim postavkama naravno*

http://www.pik.ba/artikal/8011059/jaca-pentium-4-dobrih-konfiguracija-novi-zvu-sl-hub-o/

http://www.pik.ba/artikal/11075449/racunar-asus-graficka-512-mb/

http://www.pik.ba/artikal/10704392/hp-kompjuter-3-0ghz/
Offline Elysium
Avatar
admin

Postova: 4290

normala je napisao/la:
Pozdrav svima, nisam znao gdje da postavim pitanje. Kao sto vidite novi sam ovdje I sasvim slucajno sam naletio na ovu stranicu. S obzirom da mi je otisla maticna ploca na mom starom kompjuteru kojeg se ionako planiram rijesiti u dijelovima, odlucih da uzmem neku alternativu dok ne skupim pare za pravu masinu posto mi je pun klinac ovog tableta s kojeg vam trenutno i pisem. Nasao sam neke jeftine solucije na pik.ba stranici pa me zanima da li bi na ijednom od ova tri koja sam pronasao mogao igrati jedine 2 igre koje me zanimaju, Pes 2013 I Nba 2k14.Evo poslat cu vam ova tri pc-a u linku, (mada za neke ne stoje kompletne informacije), ali potrudit cu se da saznam, pa da mi kazete imam li sanse igrati te dvije igre na njima na minimalnim postavkama naravno*

http://www.pik.ba/artikal/8011059/jaca-pentium-4-dobrih-konfiguracija-novi-zvu-sl-hub-o/

http://www.pik.ba/artikal/11075449/racunar-asus-graficka-512-mb/

http://www.pik.ba/artikal/10704392/hp-kompjuter-3-0ghz/
Sve je to jako jako loše.

Evo šta bi trebao da ganjaš odokativno.

i3 4330 + b85 ploča + 6670 ili 7770 u zavisnosti od para.

Zašto ovaj i3 + 6670? Zato što su to novi djelovi, i3 je 4 generacija intel procesora, i best buy je u svakom pogledu.

Nemoj uzimati polovne stvari, ja te molim kao jedan dugogodišnji korisnik starih komponenata da izbjegavaš to kupovati. Prvo što ne vrijedi, drugo što neće dugo trajati i treće što nemaš garanciju na iste dijelove.
Offline normala
Avatar
nap
Postova: 4

Hvala na odgovoru. Ma ja do ljeta vec uzimam novu masinu, zato ne zelim previse da trosim trenutno pa sam pronasao ova tri za dosta nisku cijenu I pitam se koji im je domet, ako me posluze pola godine I da mogu igrati nabrojane igre za to vrijeme, onda super.
Offline Elysium
Avatar
admin

Postova: 4290

normala je napisao/la:
Hvala na odgovoru. Ma ja do ljeta vec uzimam novu masinu, zato ne zelim previse da trosim trenutno pa sam pronasao ova tri za dosta nisku cijenu I pitam se koji im je domet, ako me posluze pola godine I da mogu igrati nabrojane igre za to vrijeme, onda super.
Jako su slabi računari, i bacaš 100 maraka u prazno.. a i nećeš se naigrati gore pomenutih igrica 
Offline normala
Avatar
nap
Postova: 4

Elysium je napisao/la:
Jako su slabi računari, i bacaš 100 maraka u prazno.. a i nećeš se naigrati gore pomenutih igrica :)
Jel bolji ovaj od ona tri.

http://www.pik.ba/artikal/10864866/racunar-pentium/
Offline Elysium
Avatar
admin

Postova: 4290

normala je napisao/la:
Nije. I svakako nema korisnik medalju, tako da zaobilazi ovo.
Offline normala
Avatar
nap
Postova: 4

Elysium je napisao/la:
Nije. I svakako nema korisnik medalju, tako da zaobilazi ovo.
U pravu si, bas sad vidim nema ni jednu transakciju.
Na vrh
Odgovori