Pozdrav, dobrodošli na Gamers!

Ovo je najveca balkanska zajednica za ljubitelje igara.

POSTANI GAMER! ili ugasi ovu reklamu :)

Forum Bullet League of Legends Bullet [TUT] Early Game guide

Offline abblle
Avatar
l33t
Postova: 4374
novinar
311 pregleda, 11 odgovora i 2 glasova
Napisano : 28.06.15 u 16:03

Pozdrav, evo da otvorimo sezonu pisanja tutoriala i da malo oživimo tu sekciju. Tutorial je pisan davno i uglavnom sastoji se od više drugih guidova koji su prevedeni na bosanski uz dodavanje nekih ličnih i objektivnih mišljenja.

Ovaj guide sadrži:
1. 1. UVOD
2. 2. Osnove kontrole lejna
3. 3. Ciljevi Early game-a
4. 4. Praznina
5. Last Hitting
6. Idealne minion Lines
7. "Farming"
8. Posebni slučajevi
9. Zone-ing
10. Team strategy
11. Umiranje
12. Poznavanje role-a
13. Map Awareness
14. Nekoliko manevra ( Trikova)
15. Kraj early gamea / Ulazak u mid game


1. UVOD
Early game je, kako sam primjetio do sada, presudni dio igre koji igrači moraju/trebaju pospješiti. Pored toga tu je i jako bitan, neizostavan dio early game-a a to je kontrola lejna. Primjetio sam također da i iskusni igrači, koji sjajno razumiju igru i posjeduju razvijene strategije, često, čini mi se, ne shvataju da se game može lakše/brže pobjediti ukoliko porade na svom early gameu, odn. early game prednosti. Tako da često možete primjetiti da u mečevima gdje se nalaze timovi koji imaju jednake šanse za pobjedu, nazovimo ih balanced matchup, iako ne prave velike greške, najčešće pobijedi tim koji je stekao prednost u early gameu. Ja ću nastojati napisati neke moje savjete kako kontrolisati lane, pobijediti early game i steći veliku prednost. Tutorial je rađen za Summoners Rift 5v5.

2. Osnove kontrole lejna
1. Nastojte uvijek last hitati, izbjegavajte auto-attacke
2. Budite svjesni PRAZNINE, o njoj ćemo kasnije
3. Postavite najdražu strategiju
4. Zone-ajte dok ne umrete
5. Ne umirite
6. Steknite znanje o svome role-u

3. Ciljevi Early game-a
Prije nego počnem detaljisati oko pojedinih stvari, prvo sve moramo staviti u jedan kontekst. Ako se već želite takmičiti i igrati u većim divizijama, moramo konstatno nastojati imati prednost nad drugim timom, u suprotnom oni će steći prednost nad vama i već ste korak ka izgubljenom gameu.
Idući ka tom cilju, morate u svakom trenutku znati šta radite i šta ustvari želite postići svojom akcijom. Jednostavno je kada se radi o kill-chaseu odnosno kada ganjate kill, ali što se tiče early game-a stvari su malo drugačije...

U početku, vaš cilj, kao timu, je da osigurate prednost u goldu i experiencu(XPu) nad drugim timom. Pod tim smatram da se osigura što više golda herojima koji to trebaju najviše, i koji će osigurati pobjedu u late-gameu. Odnosno carry championima.
Vjerovatno većina vas to i zna, pa ovo smatra dosadnim. Ali poznavanje zadatka i konstatni trud u njegovom izvršavanju su dvije različite stvari. Zato se potrudite da to znanje sprovedete u praksu.

4. Praznina
Vjerovatno najvažnija a ujedno i najteža stvar za uraditi u early gameu jeste kontrola minjon line-ova u svom lejnu. Najvažnija i najveća prijetnja vašem lejnu, podrazumijevajući da znate kako igrati odn. counterati protiv vašeg neprijatelja na laneu, jeste gankanje. Ukoliko ste gankani u early gameu, to znatno umanju vaš gold, XP i buff income, odnosno povoljno utiče na vašeg protivnika. Gankovi su tipične situacije gdje se jedan ili više protivničkih heroja pojavi sa vaše stražnje strane, presječe vam put za bijeg i ubije vas. Što ste bliže protivničkom toweru, to ostavljate veću prazninu za gankove vašeg protivnika odnosno imaju veće šanse da vas ubiju. Jedino što vi možete učiniti jeste posjedovati mobilnog heroja koji lahko izbjegne takve situacije tipa Fizz, Kassadin itd. Takođe lijek za gankanje jeste i warding. Odnosno vision na vašem laneu. Vodite dosta računa o tome u početku. Posebno ukoliko igrate ulogu supporta na botlaneu gdje od vas zavisi život vašeg carrya a od njega i sam ishod meča. Još jedan od načina za siguran early game samim tim i XP i gold income-a jeste i kontrola vašeg minjon linea. Vaše minjone držite što bliže vašem toweru, recimo malo izvan tower rangea. Na taj način ostavljate malu prazninu i sigurni ste od gankova, a ukoliko protivnik bude pushao lane, vašem jungleru će biti olakšan ganking.

5. Last Hitting
Last hitting je uvježban osjećaj za delivery vaših hittova na protivničke minjone i osiguravanje sebi minjon kill, odnosno osiguravanje golda i xpa. Najčešće jedan minjon line se sastoji od 6 minjona, 5 malih i jednog većeg. Ono što vi želite jeste da sa 6 ili manje udaraca ubijete svih 6 minjona. Izbjegavajte auto-attacke iz dva razloga:

(1) Smanjujete šanse da ubijete minjona kojeg napadate, samim time nećete dobiti golda i puni iznos XP što vam gotovo sigurno osigurava gubitak lanea.

(2) Ukoliko stalno radite auto-attack, vi pushate lejn. Podrazumijevajući da vaš protivnik ne nanosi mnogo više damage-a minjonima, auto-attack znatno više pusha lane, i samim time vi iza sebe ostavljate prazninu koju protivnički junger može iskoristiti i ubiti vas. Opet kažem ne zaboravite vision, kao najvažniju zaštitu protiv protivničkih junglera.

6. Idealne minion lines
Ne želite vaše minjone da budu preblizu vašem turretu, tako da držite ih izvan turret rangea da bi samim time i protivnički minjoni bili blizu vašeg turreta. Mnoge su prednosti ove taktike:
(1) Tower će vas zaštiti od svakoga ko pokuša da vas ganka, a pošto ste blizu turreta, turret divea što vama osigurava lagan kill
(2) Turret vam neće "krasti" minjone.
(3) Protivnički melee heroj bi mogao upasti u turret range i ukoliko nije dovoljno brz turret će ga napasti
(4) Pozicioniranje vašeg protivnika za lagan gank junglera.

7. "Farming"
Farmanje kao što smo do sada pričali, igra veliku ulogu u održavanje vašeg lanea. Na što bi trebali obratiti pažnju jeste da minjone ne ubijate prebrzo jer u tom slučaju će se protivnički heroj vratiti pod svoj turret, vi ćete pushati i ostavit čete prazninu na vašoj strani.
U jednom game-u sam pročlitao da je neko napisao da što brže ubijaš minjone, oni se brže spawnaju. Što je potpuno netačno. Znači obratiti pažnju i na brzinu vašeg farmanja .

8. Posebni slučajevi
(1) Ukoliko vas je protivnik zone-ao(o tome malo kasnije), prihvatljivo je da uletite, uradite AoE damage na minjonima i da se povučete. Ovo će vam osigurati XP i Gold, a umanjiće šanse da vas napadnu. Na ovaj način možete osigrati killove, bez da vas ubiju i bez da vi pushate vaš lane previše, posebno ako vaš protivnik konstatno last-hitta ili AoE minjone umjesto da vas zone-a.

(2) Ako bi mogli bez rizika učiniti AoE damage i ubiti čitav wave minjona vrlo brzo(primjer Yasuo, Sivir, Corkie...) bilo bi vrlo lijepo. Jer poslije čišćenja vašeg lane-a možete farmati u jungli(naravno bez da smetate vašem jungleru) i steći malo cs-a prije sljedećeg wave-a minjona.


9. Zone-ing
Zone-ing ili kako ću dalje pisati Zonanje, jeste onemogućevanje vašem protivniku da lasthita minjone, ili idealno držanje njih na odstojanju od XP rangea minjona. Podijelio bih zonanje u tri faze. Poredane uzlaznom putanjom po levelu rizika za vas:


(1) Melee Zonanje:
Ukoliko ste ranged, ili samo jači melee heroj i ukoliko napadate vašeg protivnika svaki put kada pokuaju prići minjon waveu oni će biti primorani da se povuku kako bi izbjegli smrt.Ovima vi stičete prednost u XP i CS smislu. Ovaj harrasing(1) vam takođe pomaže samo ukoliko su oni slabiji heroj od vašeg a ne u suprotnom(primjer ukoliko pokušate pogoditi svaki put Pantheona kada priđe minjonu, a primite dosta damagea od njegovog speara, onda vas on može out-harrasati pa bi bilo bolje da ga ne pokušavate zone-ati. Barem ne dok ne steknete prednost.

(2) Full Harrassment:
Ako možete učinite dosta ranged damage-a sa spellovima i napadina nego vaš protivnik. Ili ukoliko vam je protivnik dosta blizu aktivirajte neke od vaših comboa koji će protvnika udaljiti od farmanja. Ovo se najčešće koristi u samom jeku borbe izmedju minona, znači negdje na pola puta između turreta, što otvara praznine s obje strane koje su pogodne za gank.


(3) Totalni zone-ing.
Ovo je najbolja forma harrassmenta u kojoj vi stojite na protivničkoj strani u borbi minjona, između protivničkih minjona i protivničkog championa. Nastojite što više last hittati ali takođe ste u rangeu za konstantni harrassment vašeg protivnika i nastojite to činiti što više blokirajući njegov XP, gold i cs income. Takođe, i ovdje treba paziti na brzinu vašeg farmanja. Ne želite da prebrzo ubijete sve minjone i da za par sekundi pushate do njihovog turreta gdje su oni sigurni od vaših napada. Znači fokusirati se samo na last hittanje. Medjutim pozicioniranje za "Totalni zoneing" vas maksimalno izlaže gankovima. Opet vodite mnogo računa o visionu na vašem laneu kao i na map awarness
I treba znati još da svaki zoneine koji ne završi vašom smrću je vrijedan . . . - "worth it". Jer velika prednost u broju minjona znatno utiče na vaš lični stats.
Sve tri ove faze zonanja najbolje se mogu izvršiti uz idealni minjon wave.

10. Team strategy
Ukoliko ste vi taj koji je totalno zonean ili vas protivnik neprestano harrassa jer je možda on vaš counter, vaš tim, a i vi trebate izvršiti neke izmjene. Ukoliko znate da bi vi mogli bez problema harrassati protivnika na drugom laneu ukolko se zamijenite sa championom sa tog lanea, učinite to. Pozovite se na lane swap. Ukoliko igrate na većem rangu odnosno u višim divizijama to vam ne bi trebao biti problem i zamjenu bi ste našli brzo.

"un/imbalance":
Primjetili ste da iako su lane-ovi, odnosno championi na laneu balanced ipak znanje jednog igrača prevagne i early game ode u njegovu korist. Zato dobro prostudirajte vašeg heroja, vaš lane i naučite ih dobro iskoristiti, da se ne bi nakon svake smrti izvlačili na raznorazne izgovore.Pored toga treba obratiti pažnju da najbolji igrači za lategame su oni koji su dominirali u early gameu. Zato nastojite što manje umirati

11. Umiranje
Kao što se ranije govorilo, umrijeti je loša odluka. Međutim, nekada se smrt može trade-ati za neko veće dobro. Naprimjer, ukoliko vi dive-ate pod turret i ubijete dvojicu, i u tom napadu i sami budete ubijeni, taj napad je vrijedan - worth it, podrazumijevajući da u vašem "ubistvu" učestvuje ne više od 2 heroja(1 kill 1 assist). Ovo je posebno vrijedno u early gameu ukoliko vaš support umre, i vi kao carry preživite da farmate bez ikakve prijetnje dok su svi ostali mrtvi. Ukoliko trade-ate kill za kill odnosno ukoliko i vi i vaš protivnik umrete ali je vaš kill bio first blood i to je svakako vrijedilo. Mnogi se izvlače i smatraju da ako imaju manje deathova da su oni najbolji. Uredu, postoje neke granice ipak ne smatram da su bolji oni koji su umrli 20 puta, oni su svakako rak rana tima, ali opet stoji i ona teza: "Nedjelovanje u team fightovima je siguran način za gubljenje meča isto kao i feedanje protiv dobrog protivnika. Ponekad morate podnijeti i žrtvu za pobjedu"

Posljedice pojedinačnog umiranja mogu drastično promjeniti nastavak meča, ali samo u early game fazi. Kasnije u mid i late gameu pojedinačne smrti ne utiču toliko na konačni ishod.

12. Poznavanje role-a
O ovome sam pisao gore ranije. Zaista morate poznavati svoj role odn. svoju ulogu u meču prije nego što počnete. Pogotovo ukoliko se radi o mečevima za high division. Carry i damage dealeri su obični više item dependent odnosno više zavise od svog builda nego recimo support heroji. Shodno tome, da bi vašem timu pružili veće šanse za pobjedu trebate se pobrinuti da u early gameu vaš carry postigne što više last hittova. To znači da ukoliko ste vi Soraka trebate što manje da izbjegavate da kradete minjone od Ashe. Jedini slučaj kada bi vi kao support trebali uzeti minion kill jeste kada je vaš ADC izvan rangea da ubije tog minjona, u drugom slučaju izbjegavajte to ili dopustite ADC da uzme kill. Svakako je veći uspijeh ukoliko vaš ADC kupi B.F Sword u early gameu nakon nekoliko minuta farmanja nego za supporta da kupi neki support item. Nije bitno koliko dugo držite vašeg carrya živog ukoliko on ne deala nikakav damage.

Što se tiče support heroja, oni bi se trebali fokusirati na harrassment, zoneanje protivničkih championa i pomaganje svoga carrya što više u samom early gameu..

13. Map Awareness
Ukoliko ste pratili, a vjerovatno jeste, streamove poznatih igrača, mogli ste primjetiti da često otvaraju tabelu sa skorovima, ili score panel. Glavni razlog toga jeste da vide koji su heroji na laneovima, odnosno da vide da li je neki heroj odsutan ili se ne vidi. Na slici ispod je to lahko vidljivo, ukoliko je polje oko igrača označeno bijelom odnosno "glowing white" champion je vidljiv, ukoliko toga nema onda bi vi vjerovatno trebali da pazite na gank i zatvorite vaše praznine tako što ćete postaviti wardove i imati veći vision.


U Early gameu map awarness je mnogo bitan i možda je jedna od najvažnijih stvari u toj fazi igre. Samim tim i vi sami morate pospješiti vas map awarness. A najlakši način za to jeste da u podešavanjima Scale of the minimap postavite na 100%. Obratite pažnju i na pinganje vašeg teama. Jer najčešće će se igrači pozvati na "The enemy is missing" ping umjesto da to isto napišu. Naravno i vi nemojte zaboraviti isto tako pingati ukoliko primjetite opasnost po vaš tim.

14. Nekoliko manevra ( Trikova)


Kao što sam ranije pisao, ukoliko uspješno zone-ate protivnika dok last hitate, vremenom ćete i sami propushati vaš lane. Kada se ubijete protivničke minione vaš wave će doći do protivničkog turreta i protivnik će biti u mogućnosti za tower hug-a ili možda i gore da formira idealni minion wave kao što sam ranije pisao. Ukoliko ste prebrzo farmali i riješili se protivničkog minion wave najbolje po vas bi bilo da pustite vaš wave da ode pod turret. Dok vi farmate u jungli. Kada oni budu ubijeni, vaši i protivnički minion wave će se opet sresti negdje ne polovici lanea što vam daje prostora za ponovni harrassment .

-Rotacija lane-ova -
Tokom early gamea, mnogi igrači se naviknu na harrassment svoga protivnika. I postanu previše konzervativni ukoliko ih se ganka. Samim tim postanu i agresivniji prema slabijem protivniku. Ukoliko su svi vaši laneovi jaki i championi su fleksibilni u smislu mogu igrati na dva ili više laneova, možda bi bilo najbolje da razradite taktiku lane rotacije, kako se vaš protivnik ne bi navikao na vaše prisustvo i da ne bi mogao razviti neku taktiku protiv vas. Postavite solo carry-a protiv protivnika koji se boji stalnih gankova gdje bi vaš carry mogao slobodno da farma. Postavite vašeg jakog heroja ili tenka, protiv agresivnog protivnika da bi ste mogli ubosti koji kill ili postavite dva heroja ondje gdje je prije bio samo jedan tipa duo mid. Učinite šta god možete samo da izbacite protivnike iz njihovog "flow-a" jer će vam to koristiti. Najbolje vrijeme za lane rotaciju jeste kada dva heroja koja su bila na različitim laneovima u isto vrijeme posjete fontanu. Mogli ste primjetiti da mnogi jači timovi to rade bez nekog razgovora.

15. Ulazak u mid-game
Strategije i taktike koje sam pisao iznad su primjenjive samo u early gameu. Early game završava obično kada 3 ili više igrača jednog tima napuste svoje laneove i počnu učestale gankove na slabiji lane ili skupa rade team pushing, tako ometajući protivnika da farma i smanjuje njegov gold i xp income. Što se tiče vremena kada se završava early game, ili levela heroja u tom trenutno, to varira od tima do tima. Ponekad, kada završi early game faza igre, vi možeete ostati na vašem laneu i farmati dodatno. Naravno svakako da je bolje da pomognete svom timu u team fightovima ali ukoliko je protivnik sa vašeg lanea otišao vi možete ostati i pushati ostatak lanea i igru prebaciti na svoj lane.

Predložio bih vam još da pročitate i ostale guidove za mid i late game, naravno ako ih naprave, radi boljeg shvatanja samo koncept igre.

Heroji koje bih predložio za early game win su:
Mid-Lane: Annie, Ahri
Jungle: Nunu, Shyvanna
AD: Ashe, Jinx
Top Lane: Wukong, Irelia, Kennen
Support : Janna, Sona, Soraka

OVAJ TUTORIAL JE URAĐEN DAVNO ZA JEDAN DRUGI FORUM ALI POŠTO NIKADA NIJE UGLEDAO SVJETLO DANA POSTAVIO SAM GA OVDJE. URADJEN JE PRIJE MANJE OD GODINU DANA I KOLIKO SAM UPRATIO PROMJENE U EARLY GAMEU U ODNOSU NA VRIJEME PISANJA OVOG TUTORIJALA NISU ZNATNE TAKO DA SMATRAM DA SE ISTI MOŽE UPOTRIJEBITI I DANAS
1# Post editovao abblle datuma 28.06.15 u 18:40:13
2# Post editovao abblle datuma 28.06.15 u 20:14:45
3# Post editovao abblle datuma 28.06.15 u 20:18:06
4# Post editovao abblle datuma 28.06.15 u 23:59:36
Offline Lima
Avatar
global
Postova: 4826

Ashe.. for early game. -.-'
1# Post editovao Lima datuma 28.06.15 u 17:24:42
Gamers.ba
Avatar
Rank 0

Offline abblle
Avatar
l33t
Postova: 4374
novinar
Lima je napisao/la:
Ashe.. for early game. -.-'
Trenutno se nalazi u God Tier za ADC, zbog toga sam je stavio na spisak.
Offline edvard12345
Avatar
nap
Postova: 278

Svaka cast na ovome , prije sam LoL-a igro ali malo sam zaboravio. Ovo vrijedi procitati pogotovo za pocetnike, ali i za one malo jace, sad ce mi dobro doc.
Lp
Online GazijaCTB
Avatar
nap
Postova: 886

abblle je napisao/la:
Trenutno se nalazi u God Tier za ADC, zbog toga sam je stavio na spisak.
Kita Ashe u laninh phase tj. early game, od attack spellova ima samo W na kojem je ogroman cooldawn i evo sad posle redizajna i Q al opet ona je late game champ

Za top bi stavio Renektona, odličan combo spellova za harass a i poke, pored njega možda još i tryndamere, od spellova ima Q(heal) W(slow ili ad reduction),E (flash) za ultu da ne pričam ... Pored njih i Darius ..

Za junglu definitivno Xin Zhao lvl 3 first blood vazda a i brzo čisti junglu, Lee Sin al je tezak za master, Shaco takodjer mada ga me gotivim, Shywana ne bi se slozio za nju da je early game al eto, moze samo čistit junglu, gankat nikako, ni slowa, nit ikakvog CCa

Mid Laner alazem se stobom, jos dodat Cassiopeia. LeBlanc i haj eto Talon

Od supporta Alistar, Leona, Sona

ADC Draven, MF i Caitlyn posto je odlicna za zone-anje

Svaka čast na trudu odlicno napisano 
Post dobio aplauz od bogetina
Offline invadenn
Avatar
nap
Postova: 894

Svaka cast prijatelju,ako nisi copy paste onda stvarno svaka cast za trud.
Ne bih da pametujem pa stoga ako se ko ne slaze neka me ispravi jer na greskama se uci :

Mid-Lane: LeBlanc,Cassiopheia,Talon
- U higher elo veliku ulogu igra counterpick dok u lower elo djeca samo na netu provjere countera a kad ga pickaju ne znaju ga iskoristiti.
*LeBlanc iako jos uvijek pod dojmom nekog nerfa,ona je champ kojeg je nemoguce dobiti 1vs1 u early gamu,Lako se nafida ali pomalo opada u late ali jos uvijek pravi strasan dmg. Sa 1 uspjesnim combom na lvlu 3 salje protivnika u bazu a ako ne onda ga izlaze riziku od jos 1 comba koji ce ga sigurno poslati u bazu,mrtvog.
*Cassiopheia - meni odnedavno najdrazi champ. Radi na slicnom principu kao LB samo sto ima mobility znatno manji.Dobra cassiopheia ce od sale natjerati protivnika da slabije farma i redovno posjecuje bazu
*Talon Champ koji je sigurno jedan od najvecih OP championa trenutno ali to vecina ne primijeti. Za lower elo sigurno champ koji sam moze carry team i dmg mu je "bisan" ako ne i veci od lb-inog.

Jungle: Diana,Amumu
*Diana Trenutno je jungler koji bez problema moze ocistiti cijelu junglu i vratiti se u bazu,zbog shielda na w koji ima.Sigurno trenutno jedan od najjacih junglera za early game,lagana za igrat a moze i dosta pomoci u teamfightu zbog comba q+r
*Amumu Champ koji radi na istom principu kao sejuani.Lagan za igrati,haman nikad banovan,moze biti jako koristan u teamfightu.Sa dobrim amumuom late game = easy

ADC: Jinx,Draven,Lucian,Graves,Caithlyn,Ezreal
Moja main i mogao bih o njoj na dugo i na siroko.Imam sa adcom bar 1000 gamova tako da se smatram dovoljno dobrim da govorim na ovu temu.ADC je samo stvar positioninga.Treba znati uletit,napraviti dmg/uzeti kill i izletiti iz teamfighta.Jednom kad se to nauci lagano ce biti road to gold.

Ashe ne sigurno,barem za pocetnike jer joj je mobility uzaz.Sto se tice ostalog solidan champ ali ne bih je preporucio pored ostalih koje imamo u ponudi.
*Draven Sigurno najjaci adc u early gamu.Jako tezak za igrati ali kada se usavrsi svaki game je easy.Ako se ne nafida u early u late moze lako i nece imati problema sa carrijanjem tima.
*Jinx/Lucian/Graves U early gamu sigurno trenutno jako mocni.Lucian i graves lagani sa dashom so jako lagani za pobjeci,Lucian sa pasivom unistava u early gamu.Dobar za pocetnike kao i Graves koji je na istom principu.Jinx hara i early i mid i late game samo sto nema safe escape pa je malo kriticna za pocetnike ali nakon nekoliko se upadne u fazon..
*Caithlyn Zbog ranga koji ima (650) sigurno najtezi protivnik svakom adcu za early game ali ako ostane ne nafidana jako je slaba u late
*Ezreal gay champ xD jako lagan za igranje zbog high mobilitya i jako malog cd-a na spelovima,q haman k'o basic a ulti haman pa 2 puta u tfu xD
*VAYNE moja najdraza vayne.preko 500 gameova sa njom,cilj je prezivjeti early sa minimalnim brojem smrti po mogucnosti nikako.uzeti sto jacu farmu a u late 1vs5 moze skinuti cijeli team.Nemojte govoriti kako ne moze jer se dobbro sjecan situacija kada idem 1vs5 i skidam sve.Hyper carry my love ♥
Top Lane: Igram samo kad ostane i uvijek molim ne samo to..Ali ako igram tu su gnar,maoka,sion(late game beast)

Support : Thresh
*Thresh posto mainam adc licno meni je najdraze kada me cuva thresh.Ima sve sto je 1 supportu potrebno i sa solidnim adcom
*Leona second pick zato sto ima odlican laning i late game + dosta cc-a
Post dobio aplauz od bogetina
Offline abblle
Avatar
l33t
Postova: 4374
novinar
invadenn je napisao/la:
Svaka cast prijatelju,ako nisi copy paste onda stvarno svaka cast za trud.
Ne bih da pametujem pa stoga ako se ko ne slaze neka me ispravi jer na greskama se uci :

Mid-Lane: LeBlanc,Cassiopheia,Talon
- U higher elo veliku ulogu igra counterpick dok u lower elo djeca samo na netu provjere countera a kad ga pickaju ne znaju ga iskoristiti.
*LeBlanc iako jos uvijek pod dojmom nekog nerfa,ona je champ kojeg je nemoguce dobiti 1vs1 u early gamu,Lako se nafida ali pomalo opada u late ali jos uvijek pravi strasan dmg. Sa 1 uspjesnim combom na lvlu 3 salje protivnika u bazu a ako ne onda ga izlaze riziku od jos 1 comba koji ce ga sigurno poslati u bazu,mrtvog.
*Cassiopheia - meni odnedavno najdrazi champ. Radi na slicnom principu kao LB samo sto ima mobility znatno manji.Dobra cassiopheia ce od sale natjerati protivnika da slabije farma i redovno posjecuje bazu
*Talon Champ koji je sigurno jedan od najvecih OP championa trenutno ali to vecina ne primijeti. Za lower elo sigurno champ koji sam moze carry team i dmg mu je "bisan" ako ne i veci od lb-inog.

Jungle: Diana,Amumu
*Diana Trenutno je jungler koji bez problema moze ocistiti cijelu junglu i vratiti se u bazu,zbog shielda na w koji ima.Sigurno trenutno jedan od najjacih junglera za early game,lagana za igrat a moze i dosta pomoci u teamfightu zbog comba q+r
*Amumu Champ koji radi na istom principu kao sejuani.Lagan za igrati,haman nikad banovan,moze biti jako koristan u teamfightu.Sa dobrim amumuom late game = easy

ADC: Jinx,Draven,Lucian,Graves,Caithlyn,Ezreal
Moja main i mogao bih o njoj na dugo i na siroko.Imam sa adcom bar 1000 gamova tako da se smatram dovoljno dobrim da govorim na ovu temu.ADC je samo stvar positioninga.Treba znati uletit,napraviti dmg/uzeti kill i izletiti iz teamfighta.Jednom kad se to nauci lagano ce biti road to gold.

Ashe ne sigurno,barem za pocetnike jer joj je mobility uzaz.Sto se tice ostalog solidan champ ali ne bih je preporucio pored ostalih koje imamo u ponudi.
*Draven Sigurno najjaci adc u early gamu.Jako tezak za igrati ali kada se usavrsi svaki game je easy.Ako se ne nafida u early u late moze lako i nece imati problema sa carrijanjem tima.
*Jinx/Lucian/Graves U early gamu sigurno trenutno jako mocni.Lucian i graves lagani sa dashom so jako lagani za pobjeci,Lucian sa pasivom unistava u early gamu.Dobar za pocetnike kao i Graves koji je na istom principu.Jinx hara i early i mid i late game samo sto nema safe escape pa je malo kriticna za pocetnike ali nakon nekoliko se upadne u fazon..
*Caithlyn Zbog ranga koji ima (650) sigurno najtezi protivnik svakom adcu za early game ali ako ostane ne nafidana jako je slaba u late
*Ezreal gay champ xD jako lagan za igranje zbog high mobilitya i jako malog cd-a na spelovima,q haman k'o basic a ulti haman pa 2 puta u tfu xD
*VAYNE moja najdraza vayne.preko 500 gameova sa njom,cilj je prezivjeti early sa minimalnim brojem smrti po mogucnosti nikako.uzeti sto jacu farmu a u late 1vs5 moze skinuti cijeli team.Nemojte govoriti kako ne moze jer se dobbro sjecan situacija kada idem 1vs5 i skidam sve.Hyper carry my love ♥
Top Lane: Igram samo kad ostane i uvijek molim ne samo to..Ali ako igram tu su gnar,maoka,sion(late game beast)

Support : Thresh
*Thresh posto mainam adc licno meni je najdraze kada me cuva thresh.Ima sve sto je 1 supportu potrebno i sa solidnim adcom
*Leona second pick zato sto ima odlican laning i late game + dosta cc-a
@Iznad Svi zahvaljujem vam na komentarima.. Drago mi je vidjeti da se diskusija ne svodi samo na komentare od dva reda već i vi izlažete svoja mišljenja po pitanju prijedloga za champione. Naravno bilo kakvi dodatni prijedlozi ili kritike dobrodošle.

@invadenn
Iskren da budem malo sam i sklepao ovaj champion list, nisam toliko obraćao pažnju te sam ga uradio u 2 minuta. Otvorio sam latest tier lists, malo sam pročitao njihov opis i upisao ih gore da ne bi i taj dio ostao prazan. Zahvaljujem na komentaru. Uvijek je lijepo vidjeti konstruktivan komentar od 20ak - 30 redova nego kada neko od čitave moje teme izvadi jedan red koji ne valja i samo ga kopira i napiše da sam pogriješio. Konstruktivna kritika je uvijek bolja od riječi hvale.
Post dobio aplauz od bogetina
Offline Motar2K
Avatar
nap
Postova: 66

Samo da dodam na top lejnu, Rumble/Hecarim/Riven i naravno Tryndamare koji su i dalje meta u 5.12.

Inače, super odrađeno sve!
Offline abblle
Avatar
l33t
Postova: 4374
novinar

A nisam ni zagrebao površinu. Šteta što ovdje nema tih "lajkova" koje ganjaš po facebooku...

Al noći sviću..

Da ne idemo u offtopic, ovo je tutorial, ako imaš šta dodati ili oduzeti na rečeno izvoli, a ako nemaš bar se potrudi da opravdaš tu titulu global moderatora i poštuj pravila foruma.

:)

@bogetina zašto si obrisao svoj post ? HAHAHAHAAHAH
Post ošamario bogetina
1# Post editovao abblle datuma 29.06.15 u 03:16:03
Offline D4REL
Avatar
camper
Postova: 1287

Motar2K je napisao/la:
Samo da dodam na top lejnu, Rumble/Hecarim/Riven i naravno Tryndamare koji su i dalje meta u 5.12.

Inače, super odrađeno sve!
Tryndamere? Mozda u silveru
Offline Motar2K
Avatar
nap
Postova: 66

D4REL je napisao/la:
Tryndamere? Mozda u silveru
Ne razumijem odakle ti to. Diamond I sam na EU West serveru, i masovno se igra Tryndamare, pogotovo sad, jer je, ako se ne varam, dobio buff u zadnjem patchu. Ako ga ne igraš ti u Gold/Platinumu, ne znači da se ne igra u D1. Pogledaj malo streamove, specaj neke D1 igrače, vidjet ćeš da se igra, i champion sa kojim easy peasy možeš Diamond nagurati.
Post dobio aplauz od Shuwe
1# Post editovao Motar2K datuma 29.06.15 u 14:50:14
Offline donY
Avatar
nap
Postova: 66

Momak objasnio dosta stvari,hvala puno legendo
Na vrh
Odgovori