Pozdrav, dobrodošli na Gamers!

Ovo je najveca balkanska zajednica za ljubitelje igara.

POSTANI GAMER! ili ugasi ovu reklamu :)

Forum Bullet Gaming movies Bullet [TUT] Pravljenje CS 1.6 Movie-a

Offline t45ra
Avatar
l33t
Postova: 1657

106 pregleda, 3 odgovora i 1 glasova
Napisano : 16.11.15 u 17:01

Pozdrav raja. Prije nego što svi počnete pisat da tema već postoji i da su se CeEsa 1.6 svi kanili želio bih samo da znate da ovu temu dižem iz tog razloga jer staru ne mogu nać, a i ako je ima vjerovatno su slike "riknule" kao što je slučaj kod ostalih TUT-ova tako da je najbolje da napišem još jedanput. Isto tako da kažem da je sa pravljenjem "muvija" najbolje počet sa CS 1.6 jer to je najlakše, igrica je dovoljno stara da mislim da nema nikakav uticaj koliko loš/dobar računar imate a i klipovi i dalje mogu biti lijepi. Svi oni koji će željet da pišu nekakve nebuloze o tome kako je cijela stvar "otišla" neka se suzdrže jer ja svoje vrijeme namjenim vašem edukovanju, a možda se vam ovo i svidi pa se pronađete u tome. 

-->Najbolja stvar kod ovog načina pravljenja klipa je da kvalitet vašeg računara neće utjecati na frejmove u igri, dakle i sa kršem od računara vi možete napraviti video sa 500fpsa bez problema<--

Nakon uvodnog izlaganja napisat ću vam koji su vam sve alati (programi) potrebni da bi se stvorio jedan klip.

------------------------------------------

CS 1.6 Portable MM Pack

VirtualDub


Vegas Pro 13

------------------------------------------

Ukratko da vam objasnim za šta svi ti programi služe da bi znalu o čemu i na čemu radite 

Portable CS 1.6 MM Pack jeste kao i običan CS 1.6 samo prilagođen za MovieMakere.


VirtualDub to je je basic editing i endcoding program, ukratko u VirtualDub-u ćemo naše sličice pretvoriti (sastaviti) u video

Vegas Pro 13 Ja sam naveo verziju 13, zašto? Nemam pojma, eto tako. Sve verzije su skoro isto tako da koju god skinete od 7-13 nećete fulat, ovaj program nije FREE ali imate pun internet krekova. Isto tako ne morate koristiti ovaj program možete bilo koji drugi samo ja vam preporučujem ovaj jer je lahak za savladat a možete u njemu raditi sve što mogu i drugi programi.


Sada kada smo se upoznali sa programima možemo da krenemo sa stvaranjem video uredka.

Sve demo-e ubacujte u cstrike folder gdje je installiran Portable CS 1.6 MM Pack

Većinu demo-a možete potražiti na ova dva youtube kanala (linkovi za skidanje demoa su uvjek u opisu videa)

ALLDEMOSHERE

BestDemosHere


Kada installirate Portable CS 1.6 MM Pack dobit ćete ovakvu ikonu na desktop:Svi (osim onih koji koriste WIN Xp i starije verzije Windowsa) moraju ići desni klik i "Run as administrator)"Otvorit će vam se novi prozorćić i tu idite na File-->LaunchOpet će vam se otvoriti novi prozorćić, tu stavite da vam budu postavke kao na ovoj slici:Tamo gdje piše hl.exe file... i imate "BROWSE" tu locirajte hl.exe file od tog MM Packa tj. hl.exe file se nalazi u folderu gdje ste installirali Portable CS 1.6 MM PackI otvorit će vam se igraOtvorite konzolu i kucajte sledeće komande:

hud_draw 0 -uklanja HUD (broj metake, radar,...)
hud_saytext 0 -uklanja chat
mirv_movie_export_sound 1 -snima i audio zapis
Onda ukucajte u konzolu:

viewdemo "ime dema" npr. "viewdemo t45ra"
Sada nađite scenu koju želite snimiti (npr. gdje ste napravili trickshot ili -4 hs deagle)


I kada nađete taj dio klipa pauzirajte video (pritisnite tipku ESC i onda dugme za pauzu)Zatim se vratite nekoliko frejmova unazad (5-6 put pritnisnite dugme za frejn unazad)
I sada ukucajte u konzolu:

startmovie "ime videa" "broj frejmova" npr. "startmovie t45ra 100"


-t45ra je ime klipa
-100 je broj frejmova


*Što više frejmova to će sporije raditi jer će program slikati više slika po sekundi, što manje frejmova to će bolje ići, vi možete staviti koliko god želite.


Kada upišete tu komandu igrica će početi "kočiti" ali se ne brinite to je normalno jer tada počinje da uzima screenshotove u našem slučaju 100 sličica po jednoj sekundi tako da je normlano da koči.

Prije toga zatvorite konzolu jer u suprotnom program će početi uzimati slike od konzole 


Kada se završi scena koju ste željeli snimit otvorite ponove konzolu i ukucajte komandu

endmovie
Sada možete zatvoriti CS 1.6 Portable MM Pack

Uđite u cstrike folder od CS 1.6 Portable MM Pack-aPrimjetit ćete da se je stvorila hrpa TGA fajlova i to sa imenom koje ste prethodno upisali u konzolu kao ime muvijaSada otvorite VritualDub

I povucite prvu sliku u VritualDubOtiđite na Video--->Frame rate (CTRL+R)Označite "Change frame rate to (fps):" i tu upišite broj frejmova koji ste napisali u konzoli, u mom slučaju to je 100 frejmovaOnda pritisnite "OK"

Otiđite sada na "File--->Save as AVI (F7 na tastaturi)Tu upišite ime pod kojim želite da sačuvate video i gdje želite da sačuvate videoI sačekajte dok vam se ovaj proces završiKada se završi zatvorite VirtualDub, i vidjet ćete da ste dobili AVI fajl tj. svoj video, ako taj video otovorite u nekom video pregledniku bit će "spor" to je zato što video pregledniki ne podržaju toliko broj frejmova. Morat ćete ga renderovati u Sony Vegasu ili nekom sličnom programu.

Sada kada imamo avi file

Otiđimo ponovno u cstrike folder od Portable CS 1.6 MM Pack-a i skrolujemo dole dok ne nađemo audio zapis kojeg smo snimili pri pravljenju movie-a. Taj audio zapis je odma ispod zadnje slikeI sada otvorimo Sony Vegas, ubacimo naš AVI fajl i izrežemo dio gdje se vidi konzola na početku i na kraju klipa. Ispod ubacimo audio fajl i onda klip možemo renderovati.I to je to, imate vaš klip , nadam se da ste naučili nešto novo, potrudio sam se da vam do detalja sve objasnim. Nadam se da će se makar neko zaputiti da ovo uradi jer kao što sam gore napisao možda mu se svidi video editovanje pa se počne ozbiljnije baviti time.

Isto tako ko želi neke efekte/boje/sync,... nek posjeti bazu znanja tamo ima većinu tutoriala koji će mu pomoć da napravi što ljepši movie.

------------------------------------------------

[All in One] - Baza znanja
------------------------------------------------

Ovdje ću vam c/p još neke korisne komande za Hlae (CS 1.6 MM PACK)

mirv_movie_fps 120 (broj frejmova tj fpsa, ako ces samo fragmovie ono samo kill da snimis bez campatha onda ti je ovo sasvim dovoljno , a ako ces da bas editujes i da sto vise usporis movie stavi sto vise fpsa)

mirv_fx_skyhd 1 (drugacije nebo, imam ja jedno 20 razlicitih, oko 250mb su svi zajedno, ako treba reci da ti send, ubacujes ih prije cstrikea evo kako je kod mene slucaj C:Program FilesPortable CS 1.6 MM Pack cim udjes u taj folder CS 1.6 portable mm pack tu ih ubacis)
mirv_fx_noblend 1 (no flesh)
mirv_cstrike_deathmsg max 5 (gore 5 killova)
mirv_movie_export_sound 1 (da ti snimi zvuk)
hud_deathnotice 20 (npr da killovi gore stoje 20 sekundi)
mirv_cstrike_smoke block 1 (da nema smoke)
mirv_movie_crosshair_fps 120 (isto kao gore movie fps mora da bude , ovaj je primjer 120 mozes staviti koliko zelis)
bind "F1" "mirv_recordmovie_start" (da pocnes snimati movie)
bind "F2" "mirv_movie_record_stop" (da prestanes snimati)
mirv_movie_filename "imefajla" (kako zelis da ti se zove fajl tj. slike koje ces kasnije ubaciti u vdub pod istim fpsom kao i u HLAE , a mozes direktno u vegas i tamo se moze fps napraviti ali ja mislim da automatski on namjesti)
dem_forcehltv 1 (da gledas iz drugog lica , da nije first preson , kameru mjenjas na "space" , takodje sluzi i za pravljenje campatha , ali ako ne znas samo negdje pocali da se vidi cijela situacija i bice dobro , ali za svaki slucaj ako zelis nauciti campath evo ti tutorial )
cl_observercrosshair 0 (da kad gledas i snimas taj demo iz drugog kuta/lica/ugla kako oces da nemas kao nisan u sredini)
cl_minmodels 1 (terrori zeleni tj LEET modeli , a kanteri su plavi ne znam tacno koji model)Izvinjajem se na pravopisnim greškama (vjerujem da ih ima)

Sve pohvale, kritike, sugestije su dobrodošle, svaki kvalitetan post ću nagraditi aplauzom.
1# Post editovao t45ra datuma 16.11.15 u 17:01:44
2# Post editovao t45ra datuma 16.11.15 u 17:02:28
3# Post editovao t45ra datuma 16.11.15 u 17:13:50
4# Post editovao t45ra datuma 16.11.15 u 17:18:05
5# Post editovao t45ra datuma 16.11.15 u 17:28:14
6# Post editovao t45ra datuma 16.11.15 u 18:31:59
7# Post editovao t45ra datuma 16.11.15 u 19:41:45
Offline vedadvedoooo
Avatar
nap
Postova: 450

Kao i uvijek,samo riječi hvale,znam da sam možda malo i dosadan,ali vidim da si potpuno posvećen i želiš ljudima objasniti...I dobro je što si napravio sve tutorijale,i sada kako to stečeno znanje koje si prenio na nas složiti u jednu cjelinu,i za to SVAKA ČAST...Znači to sve i trud i rad i sve ponavljam SVAKA ČAST,SAMO NASTAVI,OD MENE IMAŠ PODRŠKU :D

Eh sad,interesuje me koje bi još programe preporučio,recimo za obradu zvuka,ili za efekte,npr da li bi mogli nešto i sa Adobe After Effects,i neki program za muziku,remix ili opčenito kako do dobre muzike...
Hvala unaprijed :D
Post dobio aplauz od t45ra
Gamers.ba
Avatar
Rank 0

Online SimplYY
Avatar
camper
Postova: 924

Svaka cast na ovom tutorialu, bas dosta vremena treba uloziti da se napise ovako kvalitetno nesto. Ovo sam samo onako preletio jer znam napamet ove komande i sve to, posto sam pravio klipove nekad 


Eh sada ne znam kako je za CS:GO, ali mislim da je slicno pa si mogao to napraviti, jer rijetko ko se bavi sa CS 1.6.
Post dobio aplauz od t45ra
Offline t45ra
Avatar
l33t
Postova: 1657

vedadvedoooo je napisao/la:
Kao i uvijek,samo riječi hvale,znam da sam možda malo i dosadan,ali vidim da si potpuno posvećen i želiš ljudima objasniti...I dobro je što si napravio sve tutorijale,i sada kako to stečeno znanje koje si prenio na nas složiti u jednu cjelinu,i za to SVAKA ČAST...Znači to sve i trud i rad i sve ponavljam SVAKA ČAST,SAMO NASTAVI,OD MENE IMAŠ PODRŠKU 

Eh sad,interesuje me koje bi još programe preporučio,recimo za obradu zvuka,ili za efekte,npr da li bi mogli nešto i sa Adobe After Effects,i neki program za muziku,remix ili opčenito kako do dobre muzike...
Hvala unaprijed 
Nisi dosadan, svaki komentar je dobrodošao 

U obradu zvuka se ja na žalost ne razumijem, tako da nisam kompetentan da ti o tome dajem svjete  Adobe After Effects je puno zahtjevniji program od Sony Vegasa. Bit će nešto i za AF ali prvo da obradimo Sony Vegas 

@SimplYY u bazi znanja možeš naći TUT kako se pravi CS:GO video, skoro sve je isto 
Na vrh
Odgovori