Pozdrav, dobrodošli na Gamers!

Ovo je najveca balkanska zajednica za ljubitelje igara.

POSTANI GAMER! ili ugasi ovu reklamu :)

Forum Bullet Gamers.ba FanArt Bullet [TUT][FA] Uvod u photoshop alate

Offline SmitoBona
Avatar
pr0
Postova: 1568

403 pregleda, 14 odgovora i 15 glasova
Napisano : 10.04.14 u 22:48

Dobar dan dragi gameri i svima jos draze gamerice. Par membera mi se javilo i pitalo da napisem tut za totalne pocetnike pa sam evo odlucio da danas predstavim alate photoshopa.

Pokusat cu da napisem ovaj tutorial sto jednostavnije i sto jasnije. (Manje snalazljivi i manje iskusni useri se mogu spobodno javiti na PM/GB za bilo koju vrstu pomoci.)

Za pocetak, da se razumijemo, vecina sadrzaja je kopirana sa interneta, na dnu ce biti svi linkovi. Ja nisam kreator ovog texta ali cu pokusati sastaviti nekoliko tekstova i napraviti kvalitetan uvod u photoshop alate tj toolbox.Šta je Photoshop ?

Photoshop je ukratko najpopularniji alat za stvaranje i uređivanje slika. Profesionalan alat za web dizajn, grafički dizajn, te fotografe. Jedan od razloga zašto je Photoshop toliko popularan je što njegovo sučelje je prilagodljivo, veoma je intuitivan te raspolaže sa većim brojem alata koji vas neće razočarati.

Ovako moćan program ima svoje minuse a jedan od njih je zahtjevnost;

Windows
Intel® Pentium® 4 or AMD Athlon® 64 processor (2 GHz or faster)
Microsoft® Windows® 7 with Service Pack 1, Windows 8, or Windows 8.1 *
1 GB of RAM
2.5 GB of available hard-disk space for installation; additional free space required during installation (cannot install on removable flash storage devices)
1024 x 768 display (1280 x 800 recommended) with OpenGL® 2.0, 16-bit color, and 512 MB of VRAM (1 GB recommended)**
Internet connection and registration are necessary for required software activation, membership validation, and access to online services.

ToolBox (alati, alatke)
Photoshopov toolbox je podeljen na četiri jedinstvene kategorije, kako odabir pravog alata nikad ne bih bio problem. To su:

Alatke za Selekciju, Isecanje i Uzimanje Uzoraka Boje
Alatke za Retuširanje i Crtanje
Text Alati i Vektorski Alati za Crtanje
3D Alati i Alati za Pregled

Move Tool
Ova alatka se nalazi na samom vrhu toolbox-a i jedna je od onih koju ćete uvek držati pri ruci. Koristi se za pomeranje selekcije ili objekta po radnoj površini. Pomeranje možete vršiti mišem ili strelicama na tastaturi.

Rectangular Marquee Tool

Koristi se za vršenje selekcija pravougaonog oblika. Kako bi ste napravili selekciju pomoću ove alatke prvo je aktivirajte iz toolbox-a, i onda levim klikom miša na radnu površinu vucite dok ne dobijete odgovarajući oblik pravougaonika. Kako bi ste oblik pravougaonika ograničili na kvadrat, prilikom njegove konstrukcije držite taster Shift.

Elliptical Marquee Tool

Ova alatka se koristi za pravljenje selekcija kružnog oblika, kako bi ste je aktivirali desnim klikom na polje Rectangular merquee tool držite dok se ne pojavi meni iz koga birate istoimenu alatku. Sada desnim klikom na radnu površinu vucite dok ne dobijete željenu veličinu.

Lasso Tool, Polygonal Lasso Tool i Magnetic Lasso Tool

Ova alatka nam dolazi u tri varijante. Lasso Tool i Polygonal Lasso Tool nam omogućavaju pravljenje slobodnoručnih selekcija kao pravoliniskih selekcija sto je idealno za izolovanje dela slike , dok je Magnetic Lasso Tool od velike koristi prilikom iscrtavanja ivica objekta sa pozadinom jakog kontrasta. Koristimo ih jednostavno. Lasso Tool levim klikom miša po radnoj površini vučemo dok ne napravimo željeni oblik selekcije. Polygonal Lasso Tool koristimo tako što levim klikom miša postavljamo tačke koje formiraju selekciju. Magnetic Lasso Tool radi kao prethodna alatka samo što uz manuelno postavljanje tačaka ima sposobnost da sama nadje ivice nekog objekta.

Quick Selection Tool i Magic Wand Tool

Ove dve alatke se koriste za pravljenje selekcija na osnovu boja. Magic Wand Tool radi tako što delove slike(piksele) slične boje u zavisnosti od podešene tolerancije uparuje u jednu selekciju.
Quick Selection Tool je alatka koja svojim mogućnoštima daleko baca u senku svoju prethodnicu. Kao i mnogo druge alatke ona svoje korene vuče iz Brush Tool-a , radi na principu “ofarbaj selekciju” ali je pritom veoma pametna. Nije potrebno da prefarbate kompletan objekat koj želite da selektujete, dovoljno je da pokrijete veće delove objekta dok će ova pametna alatka sama naći ivice.

Crop Tool

Koristite ovu alatku da skratite suvišne delove slike. Kako bi ste je aktivirali pritisnite C na tastaturi, vucite je po radnoj površini kao da je neka od Merquee Tool-a. Kada označite deo slike koji želite da sačuvate odnosno odsečete pritisnite taster Enter (Delovi slike koj ce biti odstranjeni su primetno zatamnjeni).

Eyedropper Tool
Koristi se za uzimanje uzorka boje sa radne površine, koju na dalje hoćemo da koristimo. Ona se nalazi pri dnu prvog od četiri odeljaka toolboxa. Kada napravimo odabir boje taj uzorak se privremeno smešta u Foreground/Background paletu boja, pri dnu toolbox-a.

Red Eye Tool

Spadaju u takozvane “Retuch” alatke i koriste se za ispravljanje nesavršenosti fotografija. Korišcenjem Red Eye Tool-a veoma lako se možete rešiti problema crvenih ociju na fotografijama. Ova alatka se nalazi pri vrhu drugog odeljka toolboxa. Koristi se veoma lako, sve što je potrebno jeste da je aktivirate i levim klikom miša na Crveno Oko rešavate problem.

Healing Brush Tool

Healing Brush Tool je kako ime kaze Brush(četkica) ali umesto da farba, ona pokriva inperfekcije to jest nepoželjne delove slike. Radi tako što uzima uzorak piksela sa označenog dela slike koj lepi i uklapa preko dela koj želimo da pokrijemo. Koristimo je pre svega aktivacijom iz toolbox-a, zatim nakon podešavanja uzorka držimo taster Alt i levim klikom miša na odredjeni deo slike koj želimo da pokrijemo.

Patch Tool

Patch Tool radi na sličan način kao i prethodna alatka samo što pravljenjem selekcije definišemo uzorak piksela koj želimo da pokrijemo odnosno nalepimo, što je čini izuzetno fleksiblnom. Kako bi smo je upotrebili prvo je aktiviramo iz toolbox-a, zatim levim klikom miša pravimo selekciju oko dela koj želimo da pokrijemo i prevučemo selekciju do mesta odakle uzimamo uzorak.

Brush Tool

Ovo je jedna od onih alatki koje čine suštinu Photoshopa i bez kojih on ne bih bio ono što jeste. Ona poseduje i mnogo podešavanja. Aktivirajte je iz toolbox-a, desnim klikom miša po radnoj površini pojaviće se prozor iz koga možete izabrati željenu veličinu četkice , mekoću linija i oblike vrha četkice.

Clone Stamp Tool
Korišćenjem ove alatke kopiramo odredjeni deo slike i lepimo ga više puta preko dela slike koj želimo da pokrijemo. Upotrebljavamo je tako što prvo naravno aktiviramo iz toolbox-a, zatim pritisnemo i držimo taster Alt kako bi smo odredili deo koj želimo da kopiramo posle toga crtamo po radnoj površini kao sa Brush Tool-om.

Eraser Tool

Ovu alatku možemo komotno nazvati gumicom, jer kako koristite gumicu na svojoj olovci tako možete baratati i ovom alatkom. Naravno ona kao i sve ostale alatke sadrži mnoštvo podešavanja kojim možete postići raznovrsne efekte. Koristi se veoma lako, sve što je potrebno jeste da je aktivirate iz toolbox-a, zatim levim klikom miša vučemo po delu radne površine koj želimo da obrišemo.

Gradient Tool

Korišćenjem ove alatke možemo napraviti glatke prelaze boja. Kako bi smo napravili prelaz prvo je potrebno da u dnu toolbox-a iz foreground/background palete odaberemo dve boje izmedju kojih želimo prelaz, zatim pošto smo aktivirali Gradient Tool levim klikom miša definišemo polaznu tačku prelaza i vučemo po radnoj površini dok ne dobijemo odgovarajući razmak i ugao prelaza.

Paint Bucket Tool

Paint Bucket Tool ume da bude veoma korisna alatka. Koristimo je tako što je iz toolbox-a aktiviramo, zatim levim klikom miša na odredjeni deo slike, ispunjavamo bojom koju smo izabrali za foreground boju.

Blur Tool , Sharpen Tool i Smudge Tool

Ova tri alata spadaju u alate za retuširanje. Blur Tool se koristi za omekšavanje oštrih ili ne jednanakih delova slike. Sharpen Tool se koristi za pojačavanje kontrasta i jasnoće slike. Smudge Tool koristimo za razmazivanje odnosno stapanje delova slike . Koristimo ih veoma jednostavno, potrebno je samo iz toolbox-a aktivirati neki od pomenutih alata i levim klikom miša vučemo preko delova slike kojima je potrebna dorada.

Dodge Tool, Burn Tool i Sponge Tool

Korišćenjem ovih alata možemo dobru fotografiju vrlo lako učiniti još boljom. Dodge Tool koristimo za prosvetljavanje delova slike. Burn Tool koristimo za zatamljivanje delova slike. Sponge Tool može na odredjenom delu slike pojačati ili smanjiti zasićenje bojom. Ekspozicija odnosno jačina delovanja alata je podesiva. Koristimo ih tako što ih prvo aktiviramo iz toolbox-a , i onda levim klikom miša vučemo po odredjenim delovima slike.

Pen Tool

Ova alatka vam može postati najbolji prijatelj, ako uspete dobro ovladati njom. Njena upotreba u Photoshop-u je toliko opširna i raznovrstna da ju je vema teško ukratko objasniti. Njom možemo praviti veoma precizne selekcije kao i crtati vektorske oblike.
Koristi se tako što je označimo iz toolbox-a, zatim levim klikom miša po radnoj površini postavljamo početnu tačku vektora nakon čega postavljanjem još tačaka dobijamo željeni oblik.

Type Tool

Ovo je jedan od najosnovnijih alata. Koristimo ga za ispisivanje teksta po radnoj površini. Tekst možemo formatirati na mnoštvo načina, uključujući font, veličinu teksta, stil, boju, razmak izmedju slova, razmak izmedju redova, možemo pisati vertikalno i horizontalno i još mnogo drugih stvari. Type Tool koristimo aktiviranjem iz toolbox-a, zatim levim klikom miša na radnoj površini otvaramo polje u kome kucamo željeni tekst.

Path Selection Tool i Direct Selection Tool

Ova dva alata ćete držati pri ruci prilikom rada sa Pen Tool-om. Koriste se za manipulaciju vektorskih putanja odnosno linija. Path Selection Tool koristimo za selekciju i pomeranje vektorskih putanja kao celine. Direct Selection Tool se koristi za manipulaciju tačaka na vektorskim putanjama. Koristimo ih jednostavno selekcijom iz toolbox-a zatim levim klikom miša pomeramo i podešavamo pojedinačne tačke ili putanju u celini.

Shape Tool

Korišcenjem Shape alata možemo kreirati vektorske oblike. Prednosti ovih alata je što su vektorski objekti kreirani na osnovu matematickih kalkulacija za razliku od drugih koj su zasnovani na odredjenom broju piksela(tačaka) koj formiraju oblike. Što znaci da ovako kreirane oblike možemo uvećavati bez gubitka na kvalitetu. U ove alate spadaju i Rectangle Tool, Ellipse Tool, Polygon Tool i nekolicina drugih. Koriste se jednostavno aktivacijom iz toolbox-a, i levim klikom miša po radnoj površini vučemo dok ne dobijemo odgovarajuću veličinu.

Hand Tool

Može vam uštedeti dosta vremena. Radi tako što pomera celu sliku u okviru radnog prostora. Pa ako ste sliku uvećali tako da ona bude veća od radnog prostora, u tom slučaju koristimo Hand Tool za pregled slike. Koristi se jednostavnim pritiskom na levi taster miša i prevlačenjem kursora. Ovaj Alat ćete stalno koristiti pa bi bilo veoma preporučljivo zapamtiti prečicu na tastaturi Spacebar.

Zoom Tool

Upotreba ove alatke je prilično očigledna. Koristimo je za uvećavanje odnosno popularno rečeno zumiranje slike. Ona se nalazi pri dnu toolbox-a, jednostavno levim klikom miša uvećavamo sliku, ukoliko držimo taster Alt, klikom miša smanjujemo sliku. Duplim klikom na ikonicu iz toolbox-a vraćamo sliku na 100% uvećanja, odnosno normalnu veličinu.


Keyboard shortcuts (kratice na tipkovnici)

To je to za danas.

Jos jednom, za sve sto vam nije jasno mozete pitati ovdje na temi, na PM ili GB. Takodjer ako vas zanima bilo sta vezano za PS mozete mi se obratiti. Toliko od mene, nadam se da vam se tutorijal svidja.

Ostavite komentar kako vam se svidja tutorial i sta bih zeljeli da radim u sljedecem tutoriau!
Izvor i korisni linkovi:

http://dizajnblog.rs/
http://webarena.rs/
http://www.hongkiat.com/blog/cheatsheet-graphic-designers/
https://www.youtube.com/watch?v=10c9idhQMQc
http://www.tutorijali.net/photoshop
http://www.scribd.com/doc/6923477/Photoshop-tutorijali
http://adriahost.rs/10-fantasticnih-photoshop-tutorijala/
http://www.bug.hr/forum/topic/obrada-fotografija/moji-photoshop-tutorijali/146473.aspx
Offline BUNTAAAA
Avatar
HaxXor
Postova: 1001

Ovo je stvarno bilo potrebno da neko uradi.
Bez poznavanja ovoga komplicirano je uraditi i sliku po nekom tutorialu. (a u zadnje vrijeme ima dosta membera koji su početnici te rade po tutorialima)
Trebalo bi isto na ovakav način odraditi i blending opcije/filtere.
Gamers.ba
Avatar
Rank 0

Offline SmitoBona
Avatar
pr0
Postova: 1568

BUNTAAAA je napisao/la:
Ovo je stvarno bilo potrebno da neko uradi.
Bez poznavanja ovoga komplicirano je uraditi i sliku po nekom tutorialu. (a u zadnje vrijeme ima dosta membera koji su početnici te rade po tutorialima)
Trebalo bi isto na ovakav način odraditi i blending opcije/filtere.
Ako se pokaze zainteresiranost nastavit cu sa ovim tutovima. Planirao sam mozda svaki tjedan obraditi novu skupinu opcija.
Post dobio aplauz od Elysium
Offline NB3
Avatar
global
Postova: 1865

Kao i svaki prethodni odličan tutorijal. Sviđa mi se što puno izdvajaš vremena da to napišeš "svojim riječima", da to bude unikatno i vrhunski kvalitetno.
Znao sam otprilike većinu ovih alata za šta koji služi, ali ih ima dosta koje nikad nisam ni upotrijebio.

Što se tiče sljedećeš tutorijala, možda da probaš napraviti nešto u vezi kreiranja WP, sig-a ili nešto na taj fazon.
Offline Zhak
Avatar
nap
Postova: 2827

To je to :D

Mislim da bih trebao da nastavis sa tutorijalima,iako je ovaj "kopiran" ostali su jako dobri.Ti kao mod si jako dobar .

Sve najbolje,hvala.
1# Post editovao Zhak datuma 10.04.14 u 23:03:35
Offline Goldie
Avatar
nap
Postova: 1699

Smito buraz, ako bi mogao kakvu temu sastaviti za materijal oni packovi folovi golovi guzove bi ti ljubio  
Offline iNdev
Avatar
nap
Postova: 1861
premium
taman sam htio da pocnem sa ps-om , ovo mi bas dobro doslo

gj  
Offline forzein
Avatar
nap
Postova: 300

Stvarno odlican tutorijal   Nadam se da ce ih biti sto vise . U svakom slucaju GJ .  
Offline Popcorn_Time
Avatar
camper
Postova: 520

Odlican tut, cekam te dalje 
Offline ladyx_509
Avatar
pr0
Postova: 350

Odličan tutorijal, lijepo od tebe što si se potrudio napisati ovako jednostavno i jasno za početnike u ps-u, gamere i svima još draže nas gejmerice.

GJ 
Post dobio aplauz od SmitoBona
Offline zevsofps
Avatar
l33t
Postova: 370

Svaka čast Smito, za tvoju kratku vladavinu vraća se fan art i postaje sve jači. Očekuj još koji tut i od mene  
Post dobio aplauz od SmitoBona
Offline Elcesum
Avatar
luck0r
Postova: 1295

Odlično za početnike,pokušaj objasniti kako koristi Brush,Blur još neke stvari za uljepšavanje slika i slično,to bih bilo perfekt za početnike jer vidim mnogi prave slike ono ubace render ni pozadinu ne uljepšaju i sl. Tutove možeš raditi i na YT kako napraviti npr. Signature u .gif formatu okačiš tu,ljudi se subscribe like i to 
Offline Sph013
Avatar
nap
Postova: 507

Svaka cast za tut i svaka cast za tebe, vratio si FanArt na noge 
Offline t45ra
Avatar
l33t
Postova: 1657

Samo riječi hvale 
Offline vedadvedoooo
Avatar
nap
Postova: 450

Veoma dobar tutorijal.Sve lijepo objašnjeno.Inače,namjerujem da počnem sa Photoshopom i vjerujem da če mi ovo dobro doći.
Sve najbolje u daljem radu. :D
Na vrh
Odgovori