Pozdrav, dobrodošli na Gamers!

Ovo je najveca balkanska zajednica za ljubitelje igara.

POSTANI GAMER! ili ugasi ovu reklamu :)

Forum Bullet World of Warcraft Bullet WoW Opširan TuT [2013]

Offline Mirsadd
Avatar
nap
Postova: 332

473 pregleda, 14 odgovora i 6 glasova
Napisano : 18.04.13 u 11:51

Pozdrav,

Pošto je skoro svaki tutorijal u ovom podforumu "zastario" odlučio sam da malo oživim ovaj forum i da napišem sve što treba da znate o WoW-u.

World of Warcraft je jedan od najpopularnih MMORPG-ova svih vremena. WoW je nastao iz igrice Warcraft3.

Prvi World of Warcraft je WoW Classic poznati kao WoW Vanilla ili WoW preTBC. Napravljen od firme Blizzard. Izašao je 2004 godine u prodaju. Zatim slijedi prva ekspanzija WoW-a pod imenom The Burning Crusade 2007godine i bila je najprodavanija MMORPG igrica sve do 2008 kada je izašla ekspanzija Wrath of the Lich King.

Kada je izašla predposljenja ekspanzija Cataclysm 2010godine firma Blizzard je izgubila dosta pretplatnika ali to ih nije spriječavalo da naprave još jednu i posljednju ekspanziju pod imenom Mists of Pandaria koja je počela 2012te godine.

World of Warcraft Classic
Prvi World of Warcraft koji je ikad napravljen, ograničeni level 60, postoje dvije fakcije i ukupno 8rasa. Dvije fakcije koje se nazivaju Alijansa i Horda i obje fakcije imaju po 4rase. Svaka rasa ima svoje određene klase koje možemo podijeliti na Meele (Melaše ili Mačolovce) i Caster-e (Kastere ili Bacače). Svaka rasa takodje ima svoj specifičan mount koji je dostupan od 40og levela.

Alijansa ima Humane, Night Elfove, Dwarfove i Gnomove

Humani imaju 6klasa za odabir Warriore,Paladine i Rogue koji su melaši i kastere Prist, Mage i Warlock. Mount od Humana je konj.

Night Elfovi imaju 5klasa za odabir Melaše Warriore i Rogue i kastere Hunter, Prist i Druid. Mount od je tigar.

Dwarfovi imaju takodje 5 klasa za odabir Melaše Warrior, Paladin i Rogue i kastere Huntere i Pristove. Mount od Dwarfova je koza.

Gnomovi imaju 4klase 2melaša Warrior i Rogue i 2kastera Mage i Warlock. Mount od Gnomova je robot.

Sada prelazimo na Hordu, Horda ima takodje 4rase
Orc, Undead, Tauren i Troll.

Orcovi imaju 5klasa 2melaša Warrior i Rogue, 2kastera Warlock i Hunter i imaju Shamane koji mogu biti kasteri i melaši. Mount od Orcova je vuk.

Undead imaju takodje 5klasa 2melaša Warrior i Rogue i 3kastera Mage,Prist i Warlock. Mount od Undead-ova je kostur konj.

Tauren ima 4klase imaju melaša Warriora 2kastera Hunter i Druid i Shamana. Mount od Taurena je Nosorog.

Troll ima 6klasa 2melaša Warrior i Rogue 3kastera Prist, Mage i Hunter, i Shamana. Mount od Trollova je dinosaur.

To je bilo sve o Classic WoWu, ako želite da još uvijek igrate Classic WoW postoje privatni serveri, preporučujem http://www.wow-one.com koji je najjači pserver za old school wow-ove u svijetu. Znači posjeduju 3 realma za classic wow, imaju Warsong koji je na 12x rejtovima, možete staviti 1x ako želite, drugi realm je Al'Akir koji je instant level 60 što znači čim napravite char na njemu odma dobije te maksimalan level 60. Posljednji realm je Emeralddream koji je 100% Blizzlike 1x rate bez donacija nema nikakvih bugove i sl...

Sljedeća ekspanzija je The Burning Crusade
Prva i najprodavanija ekspanzija u 2007 godini, ograničeni level je level 70 i Blizzard je ubacio novi svijiet u ekspanziji koji se naziva OutLand u kojem možete od tada koristiti leteće mountove i dvije nove rase u Allijansi Draenei a u Hordi Blood Elf

Draenei imaju 6klasa 2melaša Warrior i Paladin, 4kastera Prist, Mage,Hunter i Shaman

Blood elfovi imaju takodje 6 klasa 3melaša Paladin i Rogue i 3kastera Hunter,Mage, Prist i Warlock

Takodje preporučujem ako želite da igrate TBC server http://www.wow-one.com imaju 1 TBC realm sa dnevno 2-3k igrača iz čitavog svijeta.

Sada ide Wrath of the Lich King

Ekspanzija je izašla 2008godine i bila je najprodavanija WoW ekspanzija ikada. U ovoj ekspanziji dolazi nova klasa Death Knight koja je dostupna svim rasama u obje fakcije i koja dobije na samom kreiranju karaktera 55levela i mount, Blizzard uvodi dodatnih 10levela igre, dostupnost mounta od 20og levela. Takodje Blizzard ubacuje i novi kontinent koji se naziva Northrend u kojem su dostupni leteći mountovi.

Blizzard je u wotlk ekspanziji odlučio ubaciti nove Raciale kod nekih rasa. Racial je dodatna moć, svaka rasa ima svoj racial.

Humani imaju racial koji skida sve vrste stunova.

Night Elfovi imaju racial nevidljivosti, što znači dok se nekreću potpuno su nevidljivi.

Dwarfovi imaju racial koji smanjuje jačinu udaraca od protivnika na tebe.

Gnomovi imaju racial koji skida neki slow (usporavanje)

Draenei imaju racial koji vraća hp 30%

Orcovi imaju racial koji ti daje Attack Power.

Undeadovi imaju racial koji vraća hp.

Trollovi imaju racial koji ti daje attack speed (brzinu udaranja).

Taureni imaju racial koji stuna na par sekundi.

Blood Elfovi imaju racial koji vraća manu,energiju(Ne HP)...

Ako želite da igrate wotlk (Wrath of the Lich King) posjetite http://www.molten-wow.com registruj te se i uživaj te.


Sada ide predposljednja ekspanzija Cataclysm

U ovoj ekspanziji Blizzard uvodi 5novih levela, 2nove rase Worgan u Allijansi i Goblin u Hordi. Uvodi vam mogućnost korištenja letećih mountova po čitavom Azerothu osim PVP zona. Dolazi do promijene neik zona na mapi, dolaze nove Cataclysm zone: Tol Barad, Tol Barad Peninsula, Deephlom, Twilight High Lands, Vashj'ir, Uldum i Mount Hyjal.

U Cataclysm neke rase dobijaju nove klase:

Humani

Night Elfovi

Dwarfovi

Gnomovi

Draenei

Orcovi

Undeadovi

Taureni

Trollovi

Blood Elfovi

Takodje 2 nove rase,

Worgani imaju racial koji im daje brzinu kretanja na par sekundi, mogu mijenjati forme iz Vuka u Čovjeka


Goblini imaju racial koji iz teleportuje par metara, raketu...


Ako želite da igrate još uvijek Cataclysm preporučujem vam http://www.molten-wow.com , http://www.monster-wow.com , http://wow.freakz.ro/

Sada prelazimo na posljednju ekspanziju koja se nazive Mists of Pandaria u kojoj je ograničenje level 90, novi kontinent Pandariu.

Uvodi još jednu rasu i klasu, koje su dostupne u obje fakcije, rasu koja se naziva Pandaren i novu klasu koja se naziva Monk

Ako želite da igrate MoP za džabe posjetite http://www.pandashan.com
____________________________________________________________________________________________________________________

Sada kad većinu o igrici World of Warcraft znate možete početi igrati. Imate dvije mogućnosti igre možete igrati na pravim WoW serverima koji se naravno plaćaju, na posljednjoj ekspanziji Mists of Pandaria , možete igrati sve do 20og levela za džabe ali nema te nikakve premisije samo možete pisati na /s chat, privatni chat, guild chat, mail box, trade, sve vam je isključeno.

Ako želite da počnete igrati WoW na retailu prvo treba da kupite WoW Battle Chest. Koji košta 20-30KM možete ga naručiti online sa njihove stranice http://www.blizzard.com/store ili u nekim malo većim centrima ili gejmerskim radnjama. Battle Chest sadrži 2ekspanzije TBC (The Burning Crusade) i WOTLK ( Wrath of the Lich King) što znači da se možete levelati sve do 80og levela, kada kupite Battle Chest dobijete 30dana besplatne igre. Kada dostignete level 80 onda treba da kupite predposljednju ekspanziju Cataclysm koja takodje košta 20-30KM. Kada kupite Cataclysm dobijete 5dodatnih levela igre, kada i to završite, dostignete level 85 onda treba da kupite posljednju ekspanziju Mists of Pandaria koja je skuplja, kreće se od 60-70KM. Pošto je to posljednja ekspanzija, potrebno je onda da uzimate "Game Time". Game Time vam daje mogućnost igranja na 60 dana košta nekih 40-50KM. Ali prije nego što počnete igrate treba da odaberete na kojem serveru će te igrati, postoje 2servera enGB i enUS. enGB je za Evropu, mnogo je manji ping...
enUS je za Ameriku, veći je ping... Kada izaberete server onda je potrebno izabrati realm, ali to sada nije toliko bitno, jer je Blizzard uveo opciju da igrači jedni druge mogu međusobno pozivati na realmove.

Pošto vas niko ne tjera da ovo sve plaćate, možete igrati na privatnim serverima potpuno besplatno, naveo sam vam gore par pservera za svaku ekspanziju. Na privatnim serverima naravno nije isto igrati kao na retailu, ima dosta bugova podrška većinom spava, padanje servera, nestabilan ping...

____________________________________________________________________________________________________________________

Sad kada sve znate, kako početi, šta kupiti itd. preostaje mi još da vam objasnim kako igrati. Kao što je gore navedeno ima da birate dvije fakcije, u obje fakcije po 6rasa + 1 Panda koja je dostupna u obje fakcije (Govorim o posljednjoj ekspanziji). Prije nego što počnete igrati na nekom serveru treba te se raspitati koja je fakcija popularnija ili jača. Ako je Allijansa preporučujem vam da napravite Human Huntera, jer Humani barem po meni imaju najbolji racial a hunter je dobra klasa za početnike i brzo se leveluje. Ako izaberete hordu preporučujem vam da napravite Orca, takodje Huntera.

Kada ste napravili prvi char potrebno je da radite "Questove" (zadatke) kada vidite nekog vendora da ima ovaj znak iznad glave, to je znak da ima quest za vas. Klikni te desnim klikom na njenga i uzmite quest, na desnoj strani će vam se pokazati quest i šta treba da radite. Kada pritisnete slovo "m" za otvaranje mape pokazat će vam se na mapi gdje treba da idete da uradite quest i sl.
Kada završite quest potrebno je da se vratite do vendora koji vam je dao quest, sada će iznad njegove glave biti upitnik, to je znak da je quest završen npr

Sad kad dostignete level 10 dobit će te opciju "Talenti" svaka klasa ima po 3 speca. Većina klasa ima da birate hoće te li biti "TANK" to je spec Protection , možete biti hiler da liječite ostale igrače spec je Restoration ili kad Paladina i pristova Holy. Treći spec je "DPS" znači to je najpopularni spec za igranje. Za levelanje vam preporučujem "PROT" spec jer vam daje mnogo armora više hpa... Svi kasteri nemogu biti tankovi, samo mogu biti DPS ili Hileri.

Kad dostignete level 15 onda će vam igra biti mnogo lakša za levelanje jer dobijate "Dungeon sistem" (Ovo je slika s WOTLKA) . Kada uključite dg sistem, potrebno je da sistem pronadje 1tanka,1hilera i 3dpsa, zatim možete obavljati vaše dungeone. Po instanci većinom igrači dobiju po 1-2levela. Kada uključite dungeon sistem, pitat će vas koju spec želite da igrate, PROT,RESTO ili DPS, vi odaberite onaj spec koji koristite. Obavljanjem Dungeona dobijate justice poene to su poeni u igrici za koje možete kupovati iteme.

Takodje postoji i Battle Ground sistem, koji je namijenjen samo za PVP. Takodje dobijate poene za koje možete kupovati pvp iteme u igrici.

Kada dostignete level 20možete kupiti mount, koji ne možete koristiti u zatvorenim prostorijama. Na 30om levelu dobije te mogućnost da posjedujete 2speca.

Na 40om levelu možete kupiti brži mount, i dobije te mogućnosti da nosite novu vrstu odjeće koja vam daje bonus (zavisi od klase).

Kada dostignete malo veći level može te početi raditi "raidove" raid je slično kao Dungeon samo što ima više igrača. Postoje više vrste raidova, raidovi sa 10igrača, 25,40, postoje normalni raidovi i heroic raidovi. Prvo treba da završite normalne raidove pa da bi onda mogli raditi heroic. Recimo kada pravite raid od 10igrača potrebno je da imate najmanje 1tanka, 2hilera i 8dps, sve što tank ima više hpa i hileri mane to je bolje.

Napravio sam jedan opširan TuT za početnike, nadam se da sam sve fino objasnio i da nisam nešto preskočio. Ako neko nešto nije razumijo neka mi se javi na pp.
1# Post editovao Mirsadd datuma 06.05.13 u 21:50:40
2# Post editovao Mirsadd datuma 07.05.13 u 10:20:22
Offline CROSSHAiRgUUd
Avatar
nap
Postova: 1087

Ima nekih pravopisnih grešaka, ali bez obzira svaka čast na trudu 
Gamers.ba
Avatar
Rank 0

Offline Mirsadd
Avatar
nap
Postova: 332

CROSSHAiRgUUd je napisao/la:
Ima nekih pravopisnih grešaka, ali bez obzira svaka čast na trudu 
Hvala, bit će edit do večeras 
Offline risk
Avatar
nap
Postova: 2773

Molten je nedavno updateovan na 4.3.4 Cata verziju na realmu Neltharion(x10), trenutno ima dosta bugova, ali rade bg-ovi i arene. Najveći dostupni pvp set je Ruthless, a instance će biti skriptane do početka ljeta i vjerovatno će preko 90% radit. Dobra zamjena za original, mada to ništa ne može zamjeniti 
1# Post editovao risk datuma 18.04.13 u 12:58:04
Offline 21asylah
Avatar
camper
Postova: 2480

Uh nacitah se  Svaka cast na trudu ulozenom ...HHHAHA kako smjesno izgleda monk 
Offline biggiepk
Avatar
pr0
Postova: 4833

Prva stvar čitao sam i ima mnogo grešaka i iskreno historija wowa nikog ne zanima. Također cijena Mopa je oko 45km, a game time je 22km 1 mjesec, a 2 mjeseca oko 40km preko njihove stranice. Ne isplati se davati ko budala 60km u radnji za nesto sto je duplo jeftinije na njihovoj stranici.
Offline f4nt0maimbat
Avatar
nap
Postova: 253

biggiepk je napisao/la:
Prva stvar čitao sam i ima mnogo grešaka i iskreno historija wowa nikog ne zanima. Također cijena Mopa je oko 45km, a game time je 22km 1 mjesec, a 2 mjeseca oko 40km preko njihove stranice. Ne isplati se davati ko budala 60km u radnji za nesto sto je duplo jeftinije na njihovoj stranici.
Ne zanima te a ostavio si komentar na temi? Jako zanimljiva logika.

I niko te ne tjera ni da igras niti da placas ako ti je skupo, neka misljenja se zaista trebaju ostaviti samo za sebe :) a u ostalom niko ti i ne brani da kupis sa njihove stranice, samo se potrudi i sebi zbaci credit card (I.E paypal).

Dobra tema, a ove bosanskohercegovacke pisce sto imaju komentar na tvoj pravopis, nemoj se uopste zamarat da editujes zbog toga jer nije ti ovo cas bosanskog :)
Offline Mirsadd
Avatar
nap
Postova: 332

biggiepk je napisao/la:
Prva stvar čitao sam i ima mnogo grešaka i iskreno historija wowa nikog ne zanima. Također cijena Mopa je oko 45km, a game time je 22km 1 mjesec, a 2 mjeseca oko 40km preko njihove stranice. Ne isplati se davati ko budala 60km u radnji za nesto sto je duplo jeftinije na njihovoj stranici.
Znam da ima mnogo grešaka, ja i Nikola ćemo poslije fixat. Većina gejmera prvo pogleda historiju igrice prije nego što je igra. Što se MoP-e tiče orginalna cijena je preko 60KM ova sniženja i popusti me ne interesuju. Kad kupiš u radnji dobiješ čitavu kutiju, CD i još neke zanimljive stvari, kad kupiš preko interneta dobiješ samo kod.
Offline waha_gozn
Avatar
nap
Postova: 304

sve je to lijepo uradjeno samo primjetim da svi pravite gresku kod pravljenja TuT-ova za pocetnike a to je da stavite pojmove vezane za wow za koje pocetnik ne zna sta znace.dzaba pocetnik moze ovo sve napamet znati al sta ce mu ako ne zna sta je healer,demage dealer,PvP,PvE i sl.

zato kad pravite tut molim vas pojmove iz igre koje navodite da pojasnite!
Offline Mirsadd
Avatar
nap
Postova: 332

waha_gozn je napisao/la:
sve je to lijepo uradjeno samo primjetim da svi pravite gresku kod pravljenja TuT-ova za pocetnike a to je da stavite pojmove vezane za wow za koje pocetnik ne zna sta znace.dzaba pocetnik moze ovo sve napamet znati al sta ce mu ako ne zna sta je healer,demage dealer,PvP,PvE i sl.

zato kad pravite tut molim vas pojmove iz igre koje navodite da pojasnite!
Sve je napisano druže samo detaljno pročitaj.
Offline jovanftw
Avatar
nap
Postova: 104

"Svaka klasa takodje ima svoj specifičan mount koji je dostupan od 40og levela."

Veoma zanimljivo :D
Offline Mirsadd
Avatar
nap
Postova: 332

jovanftw je napisao/la:
"Svaka klasa takodje ima svoj specifičan mount koji je dostupan od 40og levela."

Veoma zanimljivo 
Pročitaj detaljno pa komentariši, do WOTLK-a je minimalan level 40 za mount, tek su u WOTLK-u ubacili da može na 20om levelu mount.
Offline jovanftw
Avatar
nap
Postova: 104

Mirsadd je napisao/la:
Pročitaj detaljno pa komentariši, do WOTLK-a je minimalan level 40 za mount, tek su u WOTLK-u ubacili da može na 20om levelu mount.
sve ok ali nema svaka klasa mount imaju samo paladin dk i warlock :P

mozda si mislio svaka rasa i ne znam od kad je 2+3=6?
1# Post editovao jovanftw datuma 06.05.13 u 21:48:10
2# Post editovao jovanftw datuma 06.05.13 u 21:49:51
3# Post editovao jovanftw datuma 14.09.13 u 20:34:08
Offline Mirsadd
Avatar
nap
Postova: 332

jovanftw je napisao/la:
sve ok ali nema svaka klasa mount imaju samo paladin dk i warlock 

mozda si mislio svaka rasa i ne znam od kad je 2+3=6?
Ispravka, gotovo  
Offline woodrowhudec
Avatar
nap
Postova: 3

In the event you need this game but didn't have substantially option metal within the training regimen,this web site
wow gold can assist you to a great deal and you may definitely absolutely conform to thier tweets or youtube or fb or myspace for much less high priced or advertising and marketing software program computer process rule, just succeeding week searching for, i just do really feel it's the very first doing work day several hours to help you understand that site the internet site is for Extraordinary playsers. If you are looking for safe and cheap WOW gold, That's your best choice!
Na vrh
Odgovori