Da budem iskren, razmišljao sam da dignem ovakvu temu, ali sam se bojao da neću pokrenuti lavinu negodovanja i biti uzročnik svađa na sajtu. Ima nas svakakvih, pa sam odustao od ideje. Nermin je još jednom opravdao poziciju koju je dobio, pa bih molio membere da iznesu svoje mišljenje i ne vrijeđaju i omalovažavaju jedni druge.
Pitanje vjerovanja ili nevjerovanja u Boga i više sile postoji otkako je ljudskog roda. Vjerovanje u Bogove (čitaj Boga) nastalo je u srednjem stupnju divljaštva kod čovjeka, kada mu se se razvio mozak i svijest. Vjerovanje je nastalo iz razloga što nije bio u stanju da objasni prirodne pojave koje su se dešavale, pa ih je pridodavao "višim silama". Zato se u početku razvilo politeističko vjerovanje tj. vjerovanje u više Bogova (Bog groma, mora, zemlje, sunca, mjeseca...). Sa postepenim razvojem ljudskog roda i njegove svijesti, sticale su se i određene spoznaje o prirodi samih pojava (ljudi su bili u stanju da ih objasne). Tada politeističko vjerovanje polako biva odbacivano, a usvaja se vjerovanje u jednog Boga, gospodara života i smrti. Navešću neke od razloge nastanka.
Ratovi i pohodi. Ratnicima su podizali moral i samopouzdanje činjenicom da je Bog uz njih i da ih čuva. Zato u istoriji imamo dosta ratova vodjenih u ime Boga (navešću primjer, Krstaški ratovi). Jedan od razloga je i materijalna dobit. Naime, proroci i sveštenici bili su veoma cijenjeni u društvu. Obični ljudi koji svojom retorikom izazivaju strahopoštovanje i mase bacaju u trans. Narod je vjerovao u njihove moći i vezu sa višim silama, a sa današnje tačke gledišta modernog čovjeka, oni predstavljaju šarlatane i prevrante. U nekim zemljama, vladare su smatrali sinovima božijim, a oni su to koristili da bi zaveli strah i obezbjedili sebi nove teritorije i veću materijalnu dobit.(Egipat)
Idemo dalje. Da li ste primjetili kako se Božiji poslanici ili izaslanici pojavljauju kada je narodu teško i kad nema puno mogućnosti. Razmislite zašto je to tako. U prvi mah, odgovor se čini jednostavnim, ali nije tako. Razmislite još malo. Narod je u tim situacijama najranjiviji i spreman je prihvatiti svaku priliku za izlaz iz problema. Upavo to i izaslanici nude. Ali, postoji jedna kvaka. Moraš da im se pokloniš, prihvatiš njihovo učenje i da ih slijepo pratiš.
Mnogi su stradali u to ime.
Lično ne vjerujem da postoji Bog, onakav kakav se opisuje u svetim knjigama, ali vjerujem da postoji neka viša sila, neka energija koja se ne nalazi tamo gore, već izbija iz svakog čovjeka i svakog pojednica. Onaj ko je danas gledao Trenutak spoznaje (emisija na hrt1), znaće o čemu pričam.
Imao sam priliku da pročitam Sveto Pismo i neke dijelove Kurana, i mogu vam reći da ne postoji velika razlika. Vjere se naizgled čine identičnim, ali se opet, toliko razlikuju u pojedinim shvatanjima.
Stvari koje vjera ne moze objasniti i koje se ne nalaze u Svetim knjigama.
1. Postojanje dinosaurusa. Materijalni dokazi o njihovom postojanju su tu, ali se oni ne spominju u Svetim spisima (razlog??)
2. Prema vjerovanju (mislim na Jevreje, ali su svi usvojili to vjerovanje), planeta Zemlja je stara 5508 godina (naučno dokazano da je Zemlja stara 4 milijarde godina (greška ili??).
3. Ako smo svi nastali od prvih ljudi, pra roditelja (Adam i Eva, odnosno Adem i Hava), zar u sledećim pokoljenjima nije bio incest. (greška ili??)
4. Zašto nema nijednog javnog spisa o životu Isusa Hrista (sem apostolskih spisa)~ da li je On imaginarna ličnost?
5. Postojanje čovjekolikog majmuna~ teorija o evoluciji odbačena od strane vjere, ali objašnjava mnogo više stvari.
Neke od gore navedenih činjenica vjera ne može da objasni, pa pokušava da opovrgne. Toliko od mene, biće edit