Pozdrav, dobrodošli na Gamers!

Ovo je najveca balkanska zajednica za ljubitelje igara.

POSTANI GAMER! ili ugasi ovu reklamu :)

Forum Coffe shop Vjerovanje ?

nera_f

global
Grad: HRASNICA

premium

Tema : Vjerovanje ? (2788 pregleda i 154 odgovora)
Napisano : 16.02.10 u 01:12
Razmisljajuci o forumu i dosadasnjim temam za koje sam koliko pozitivnih toliko i negativnih komentara dobio, odlucio sam se za jednu zanimljivu diskusiju na koju svak moze reci sta misli.

Vjerovanje u visu silu! Malo je cudno da se na ovakvom forumu rapsravlja o ovako "osjetljivim" temam, ali zasto ne? Pokazimo svoju zrelost i razgovarajmo. Svako ima priliku da izrazi svoje misljenje, ako je to misljenje normalno, naravno ! Licno cu svakome koji iskreno napise ono sto misli/osjeca dati aplauz a za one koji misle da je ova tema bespotreba ili bilo sta slicno, bice banovani. Neka ovo bude sad zasad moje licno obecanje!

Da li postoji Bog ?

Evo ja cu poceti.

Sto se tice mene i mog vjerovanja u Boga, kao i velika vecina omladine, prosao sam te neke periode vjerovanja odnosno nevjerovanja. Ipak na kraju jednostavno morash vjerovati. Bar ja tako mislim. U srednjoj skoli prof. Francuskog nam je pricao svoj put od ateiste do iskrenog vjernika... Kao mladic, kaze, nije vjerovao, jednostavno nije mogao u svojoj poimati da postoji visa sila, da postoji Bog. Ali kaze kad je poceo rat, ti prelazis preko piste, trcis, granate padaju na sve strane, nemash druge nego da molis Boga da ti pomogne. U takvim situacijama molis, a ni sam nisi svjestan, samo molis.

Ja iskreno ne mogu da razumim one koji ne vjeruju, ali tako je kako je, nismo svi isti !

Takodjer pitanje za ove sto ne vjeruju a psuju Boga, gdje je tu logika ? :/

U svojim postovima mozete svoja objasnjenja, razmisljanja bazirati na svojoj vjeri ali ponavljam bez provokacija !

Ukoliko je vash odgovor VJERUJEM/NE VJERUJEM, bolje ga ni ne pisite !
Gamers.ba hljeb
Re : Vjerovanje ?
Napisano : 16.02.10 u 01:25
Philosopher

pr0
Grad: Lelouch\'s World
Napisano : 16.02.10 u 01:25
Kako to lijepo Dino Merlin kaze:

[color=orange]ja vjerujem u Boga i Bozje odredjenje
i vjerujem da nista nije prividjenje
sve je tako stvarno, sve tako realno
ja vjerujem u to, ja vjerujem u to

ne, nista nije bilo, a da nije moralo
nema toga lica sto se nije boralo
nema kamena sto nece jednom postat' prah
a ni ramena sto nece osjetiti strah
[/color]

Zivot, svijet, ljudi, zivotinje, biljke.... sve sto nas okruzuje je izuzetno kompleksne hemijske gradje. Teoretski, sve se ovo sto nas okruzuje moglo desiti i igrom slucaja. Postoji mala procentualna sansa da se sve desilo "samo od sebe".
Medjutim, ta sansa je toliko mala, a svijet je toliko predivan, savrsen i komplikovan, da mi je jednostavno lakse, ali i draze za vjerovati da je ovo sve stvorilo jedno Vise bice, tacnije Bog.

Mislim, pogledajte samo ledene pustinje Antarktika, pjescane pustinje Sahare, prasume Juzne Amerike... pogledajte orlove, papagaje, vrabce i vrane, lavove, hijene, slonove i polarne medvjede, pogledajte kaktus, alge, ruze i ljiljane.
Toliko savrseno uredjene, toliko jaka i cvrsta interakcija, toliko neobicno i prelijepo.
Ne zelim da prihvatim cinjenicu da se takva ljepota, takvo savrsenstvo, takva harmonija desila igrom slucaja.
Jednostavno ne mogu vjerovati u to.

Mitovi i baje zvuce realnije od toga, samo ako imate imalo ljubaci prema ljepoti, harmoniji i savrsenstvu.
Post dobio aplauz od nera_f
mirofa

global
Grad: Zelenilo i beton .
premium

Napisano : 16.02.10 u 01:26
Tema je prava !

Odmah da kazem ja sam atheista !
Sad cu reci zasto ...

Od malena u porodici i skoli ucis da postoji bog ! I svaki put kad uradis nesto sto ne treba stalno se bojis da li si pogresio ,hoce ti bog oprostiti itd. Ako slucajno kazes nesto sto ne treba tj. pitas neka pitanja odmah svi kako to smijes pricati ices u pakao i tako neke stvari ... Jednostavno narod se vodi po toj liniji ja vjerujem u boga i ako ga ne vidim ja ga osjecam ! Ne smijem pomisliti na pitanje : Boze jel postojis ako postojis pojavi se da te vidim ? I tako neka pitanja jednostavno ljudi od straha prema bogu ne mogu da koriste mozak vec jednostavno cijeli zivot u tom strahu zive ...

Ja sam napisao najmanje 50 postova oko ovoga i dopisivao se sa raznima preko teme kako sta .... i smor mi svima odgovarati kako i zasto !

Ja ne vjerujem u boga zato sto ga ne vidima isto tako se ne razlikujem od "vjernika " koji npr. nedeljom idu u crkvu a ostalim danima psuju !
I onda do nekih obicaja narodnih ne smijes raditi tad i tad , moras postiti zbog toga i toga ... Jos gore pakao i raj itd.
Pre par vijekova ako kazete nesto protiv boga tj. kazete da ne vjerujete ..gdje idete ?
Na lomacu,kolac itd.
Sad je 21 vijek pa imaju druga rijesenja ....proglase vas ludim ,odbace od drustva itd.

I onda tu jos imate "sekte" oni vjeruju u nesto tu se pojavljuje hriscanska i muslimanska itd. u borbi protvi sekti jer tu se stvara konkurencija !

Jednostavno ja idem prema tome da zivim posteno , ne lazem , ne kradem jednostavno da budem bolji od ostalih kao osoba ! Ne zelim da mi pored svih problema jos moram razmisljati hoce mi bog ovo , hoce mi bog ono uraditi !

Ako on postoji ili bilo sta neka se pokaze !
Dok se ne pojavi ja necu vjerovati u to !

Mislite da je neki crnac iz afrike cuo za boga ,alaha i sta jos sve nema ?
Nije a kako onda hriscani , muslimani mogu goviriti bog je jedan radite te obicaje bice vam bolje idete u raj itd ?

Mislim nigdje veze ....

Svako ko zeli malo da sazna nek procita nesto logicno i saznace dosta stvari oko vjera tako da...

@SOL1D .... Edit : necu nista pisati da ne dodje do nekih svadja . Ti vjeruj ja necu ! Ja imam razlog ja bih pokusao tebe promjenuti ali sam u manjini i drzacu se svog zivota ti svog i cao .

@ morgan sve objasnio ima tu jos stvari ali polako

ZuZ3 !
Nadam se da ce momak stici odgovoriti na ovakvu temu zivi za ove teme kao i ja

Ja za vas nisam normalan !
To je ta !
A gdje ona joj ja nemam nista protiv onih sto ne vjeruju ... ko je pricao na proslim temama jer nera_f je napisao ali znam da on respektuje moj post
R1m1

nap
Grad:
Napisano : 16.02.10 u 01:32
Ja lično vjerujem u Boga, i vjerujem da postoji.

Da iko od vas hoće pročitat jednu stranicu Kur'ana iskreno shvatio bi nešto od vjere. Mnogi kažu da Bog ne postoji, ali svako ima pravo na svoje mišljenje, i svako će odgovarati za svoje postupke na drugom svijetu. Ne znam samo zašto neki maloumnik propalica to govori, dobro znam da ima i finih ljudi, koji misli da Bog ne postoji. A zašto bi onda milijardu i po ljudi vjerovali u Allaha. Znači on misli da je pametniji od tih milijardu i po muslimana.. Ima raznih dokazivanja. Prvi dokaz je knjiga Kur'an. Al vjerujte u mladim danima se vjera ne preferira koliko i u starim danima. Danas imaš ljudi koliko hoćeš, koji džamije nisu vidjeli do 50 godina, i od jednom počelo se bližit smrt, tj. prpa uhvatila za onaj svijet i krenuli ljudi ka vjeri. Znači smrt ne čeka, može te strefit u svakom trenutku, hoću da kažem da se ne čekaju ti stari dani.

Ni ova stvar mi nije jasna: Zašto pojedini "pametni" koji nisu se ni raspitali za vjeru tj. informisali o vjeri, pojam vjera, tek onda stav vjere, nevjeruju u Boga nit hoće da čuju šta o tome..

Danas narod vjeruje u svakakve "budaleštine" poput onih idola Justina, 2paca, rihanne i drugih.. Još kad neko kaže ja vjerujem u kipa pa stvarno ne mogu vjerovati da to postoji. Da neko vjeruje u Budu :S

Navodim ono što sam čuo.. Da su rihanna, madonna, britney spears pomoćnice dežala (zločudni džin) te rihanna u pjesmi disturbia pleše dežalov ples. Imam i cd o tom predavanju, te o raznim predavanjima u vezi sudnjeg dana, itd..

Nemam ja ništa protiv nevjernika, ali bar neka ne blate vjeru svojim glupim komentarima. Svako ima svoje pravo, da ja idem u džamiju ti u crkvu itd.
ZOPe

l33t
Grad: Sarajevo
Napisano : 16.02.10 u 01:36
Evo prvo da se pozdravim
Ja vjerujem u jednog Boga u Allaha dz.š. Sad ce svi misliti da sam neki nacionalista, nije nego sam ja samo to napisao i vjerujem da postoji veca sila …
Odakle smo mi nastali? Ima svakakvih odgovora i mitologija bla bla da ne ulazim u to …
Znaci ja psujem Boga i to al ja vjerujem u njega ja znam da je grijeh psovati,vrijedjati se i to je vjerovatno jer sam jos mlad… Kosto Nermin kaze svi smo mi prosli iz nevjerovanja u normalne momke,ljude koji ce doci pameti kad tad. Evo pitanje jedno samo razmislite kako smo mi nastali citav ovaj zivot citava ova zajednica i vidjet cete da nas nesto mora stvoriti. Znaci mora postojati neka veca sila od nas obicnih smrtnika … Sta ce biti poslije? Da li vjerujete da poslije ovog svijeta ima drugi svijet? Ja vjerujem jer sam dosta knjiga procitao i toga i mislim da ima velikih dokaza … Mislite da ce 2012 smak svijeta? … Ja u to ne vjerujem jer ce ta veca sila odrediti kada ce se to desiti !
Bojim se i same pomisli na to !
aReS_

nap
Napisano : 16.02.10 u 01:45
Znaci ovo je moje misljenje!

Mozemo mi sad pricat sta god hocemo postoji ne postoji al svi cemo nadam se jednoga dana shvatit da postoji jer dok je sve fino ne postoji a cim se treba nesto lose desiti kao npr. ovo sto se tice rata sto je Bog sacuvao ovog covjeka ljudi se mole necemu sto cijeli zivot negiraju nema smisla!

Dalje sto se tice ovog psovanja Boga iskreno moje misljenje to stvarno nema smisla vecina raje psuje Boga jer misli da je on sad nesto lud,jak u centru paznje i to tako al to bude i prodje a sta ce biti kad treba djela trebaju stat na vagu(znate na koju mislim).kajanje

Moje iskreno misljenje je da Bog postoji i da bi svi trebali znati da psovanje Boga izvodi iz vjere!Barem su meni tako rekli!

Hvala i kao sto rece nera ili tako nesto neznam cije sam procitao nismo svi mi isti!
c0ncode

l33t
Napisano : 16.02.10 u 01:45
Hvala Allahu da vjerujem . U Kur'anu piše mnogo toga što je tek dokazano u 21.stoljeću..
Kako je Muhammed mog'o znat' o embriologiji , da je mjesečeva svjetlost zapravo reflektovana , big bang je takođe spomenut prije 1400+ godina...
U Kur'anu je i opisana zemaljska kugla , da se Sunce okreće oko svoje ose , da se svemir širi itd
Takođe govori i o ciklusu vode , o pregradi između slane i slatke vode , da su planine postavljene kako bi učvrstile zemlju od podrhtavanja . Ku'ran govori i da je sve što je živo stvoreno od vode.

Podaci koje niko nije mog'o znat prije 1400 godina.

@ mirofa - Ne vjeruješ u ono što ne vidiš ? Dal' vidiš svoj mozak .. dal' to znači da ga nemaš hmm
smoki

pr0
Grad: Sarajevo www.sm0kiii.deviantart.com
premium

Napisano : 16.02.10 u 01:53
Globalno:
Tesko je o ovim temama pisati, pogotovo kod nas. Prije rata bilo je dosta ateista, predsjednici stranaka su bili ateisti, a ne kao sada da bi bio predsjednik moras biti vjernik. Ako si bosnjak onda moras imat dobar odnos sa Islamskom zajednicom ili srbin,hrvat sa pravoslavnom,krscanskom. Ljudi su prezivjeli rat, dugo je trajao i jedino u koga su se uzdali bio je njihov bog, tako je i na kraju rata pocelo uzdizanje vjera na najveci moguci nivo, te ako prokomentarises nekom vjeru odma nacionalista itd.

Ovu temu sam dugo cekao, odmah da se izjasnim ja sam AGNOSTIK ali sam ujedno i bosnjak, smeta mi termin tipa "u bih zive muslimani,hrvati i srbi", rjetko ko koristi termi bosnjak (jer neko nije vjernik), a jos manje narod koristi termin bosanac, a i kad se spomene misli se direktno na bosnjake a ne na cjelinu (bosnjake,hrvate i srbe).

Da predemo na stvar...
Agnostik sam, i mislim da cu to i ostati, kao i svi nadam se da nesto ima poslije smrti, da nas zivot ne zavrsava tek tako, ali ne mogu se nazvati teistom jer ne mogu da vjerujem u bogove,anđele,raj i pakao. Nekazem da je lose sto drugi vjeruju, vazno je sto vi vjerujete, da vas to ispunjuje da bude sto bolja osoba. U sebi se uvjek nadam da postoji nesto poslije smrti, toliko se o tome nezna o postanku, ne samo zemlje vec i samog svemira, kad,odakle,zasto ? Kad vidite koliko toga ne znamo, kako onda znamo da nema neke vece sile,
jedan citat iz vide-a:
Agnostik sam jer se nisam prestao nadati, razmisljati, i na osnovu toga sto znam da je istina agnostik je jedino sto mogu biti.

Ako i vi mislite da ste agnostik pogledajte ovaj video:
http://www.youtube.com/watch?v=kKFDYf_YmmQ

i jos nesto:

Sramota je u ovo vrijeme reci da niste teist, da ne zastupate ni jednu stranu, tesko je i u porodici reci vase misljenje, sramota je biti u mjesanom braku...... itd.

Bosnjaci tzv. muslimani stuju islam ali pola ih i nezna 50% o Islamu, smeta mi pogled islama prema zenama, a zene u bosni to i ne shvataju. Vjera po meni zvuci ne logicno, a imam dosta argumenata da poduprem svoje misljenje, ali ova tema nije za toga, ovo je samo moje izjasnjenje.

Procitajte ovu temu pa se malo zapitajte:
Silovao sam djevice prije njihovog smaknuća

islam kaze da curice dobiju svjest da mogu odraslo razmisljati u 9. godini svog zivota, (to je zbog toga sto je profet Muhamed ozenio najmladju zenu od 9 godina njezina zivota.)
Djecaci dobiju svjest tek u 13.
Wow opet djecaci kad preurastu u muskarce (to se nikad ne dogodi,) su jedini koji imaju pravo dati razvod zeni, a zena nema pravo da pisne, a kamoli da se usprotivi. Zene nemaju pravo glasa, moraju biti pokrivene do usiju (cito sam jedna dobila 100 udaraca bicem zbog toga, obukla farmerke)...itd....itd. necu sad da mi neko kaze islamofobija, ovim zavrsavam misljenje.
sweetbullet

nap
Grad: gradiska
Napisano : 16.02.10 u 01:55
mozda je cudno,al slazem se i sa onima koji kazu da nepostoji bog,al isto tako i sa likovima koji vjeruju u visu silu........jer obe strane imaju pravo,visa sile se nevidi al visa sila je u svima nama i mi je vidimo svaki dan...........u svakom zivom bicu,u bilo kojem postojanju i bilo kojem obliku nalazi se visa sila............ja,licno,proklinjem nekad NJEGA,al isto tako u nekim trenutcima molim za oprost i da mi uslisi moje molitve i pruzi mi neki znak,nesto da znam da je uz mene,da se imam cemu nadati i dobiti vece samopouzdanje da bi mogao proci prepreke u zivotu!
Al tu je sad ono "nije se pokazao,nevjerujem u njega,svaki put kad trazimo znak,jel ga itko ikad dobio?.....Nije,jer mi smo stvoreni da zivimo,zivot je prepusten nama samima,a ne visoj sili da odlucuje kako cemo mi zivjeti.....To je nas nacin zivota,nas odabir puta na kojem nas cekaju prepreke,odnosno,izazov da li smo spremni za nesto vise od zivota.......Htio sam samo reci da smo mi ta visa sila,On je samo poticaj da zivimo i da imamo nesto cemu mozemo da se molimo kad smo sami.........al naravno svako ima svoje misljenje!
independence

nap
Grad: G L O B A L
Napisano : 16.02.10 u 02:02
Ja istinski i svim srcem vjerujem u Allaha Dž. Š. i u Islam, ali se koliko-toliko ne pridržavam svih propisa (namaz, psovke etc) i zbog toga mi je žao i nadam se da će se to promjeniti ali se trudim biti što bolji čovjek..
Iskreno da nešto kažem što se tiče Dženneta i Džehennema, pa ljudi, zar nije bolje da npr. u Džennet ide neki musliman/katolik/pravoslavac koji je to zaslužio djelima i riječima, a ne samo obavljanjem neke formalne vjerske dužnosti?
Eto to je moje pitanje odgovorite nešto i na tu temu =)
Anja1337

l33t
Grad: Varaždin
Napisano : 16.02.10 u 02:03
dolazim iz krscanske obitelji. od malih nogu su me ucili o bogu, crkva, vjeronauk, sakramenti. do svoje 14-e se nikad nisam zapitala o nepostojanju Boga. svake nedjelje sam isla u crkvu, svaki dan sam molila. moram reci za sebe da sam bila pravi mali vjernik :)

kad sam imala 14 godina, desile su mi se teske stvari u zivotu, i mogu reci da su mi tih par mjeseci bili najgori period u zivotu. ja sam bila totalno slomljena, i posto sam prethodnih godina cesto trazila utjehu u Bogu, moleci se i misleci da me on slusa, to sam radila i tad. tada nije bilo nikakvoga ''odgovora'', nikakve pomoci. cesto sam razmisljala da zasto je ON mene kaznio, da zasto je kaznio gladne ljude u africi, da zasto kaznjava nas kao ljude sa razno raznim glupostima, neprilikama i sa svime? zasto ako on postoji, svijet nemoze funkcionirati kao u bajci? zasto nam to radi?? posto njegove pomoci i dalje nije bilo, ja sam svakim danom sve vise i vise gubila svoju vjeru, takodjer sam se vise privukla znanosti nego biblijskom nastajanju svijeta i svega. shvatila sam da znanstvenici imaju temelje i dokaze o tome kako je svijet nastao i sve ostalo, kad u vjeri toga nema. ja znam da je to bit vjere, al sto ako je biblija samo jedna knjiga napisana kao, npr., scenarij za neku predstavu?? kako sam starija, sve vise vidim neke stvari koje prije nisam primjecivala. gledala sam i filmove, ucila sam u skoli takve znanstvene predmete, sad idem na fakultet s takvim predmetima, i zapravo su ti DOKAZI za postojanje svijeta jos vise mene odvrgnuli od vjere. a film zeitgeist jos vise :D

sad, ne vjerujem u nista osim u sebe. u apsolutno nista. postujem svaciju vjeru, svacije misljenje i svacije opredjeljenje jer mi to u zivotu (u pitanju religije) ne znaci nista.

to je ukratko moja prica kak sam izgubila vjeru :)
sweetbullet

nap
Grad: gradiska
Napisano : 16.02.10 u 02:12
razumijem te potpuno................svaka cast izuzetcima kako kome zivot pruza da zivi bez bola i patnje,djaba pare djaba sve ako nemas ono najbitnije..........ako nemozes vjerovati u nesto sto si vjerovala/ao od postojanja,
ja sam prosao dosta toga,nista me nemoze iznenaditi vise........bar imamo nesto zajednicko ovdje!!!
ima nas jos dosta al slabo ko ima da bi se javio i podjelio sa nama misljenje.......
smk

nap
Grad: Barcelona
Napisano : 16.02.10 u 02:22
Ako se sam čuvaš i Bog će te čuvati ...

Eto, mnogo toga možete zaključiti iz ove rečenice...
Ja sam u maloj krizi što se tiče verovanja, ali verujem u Boga ma koliko ja govorio da ne verujem, ili slično ali NE TOLIKO da idem nedeljom u crkvu ili nešto slično.. Jednostavno, samo verujem da Bog postoji! Nekad pomogne, nekad ne.. nekad me pogleda, nekad ne... Zamislite da se on sad pokazuje svakome, da ispunjava svačije želje.. Život nebi bio zanimljiv :P U svakom slučaju, molim Boga da prodjem u sredu ISPIT, i da se rešim ovog ispitnog roka! DAĆE BOG! AMIIN!
MorgaN

camper
Grad: Banja Luka
premium

Napisano : 16.02.10 u 02:24
Da budem iskren, razmišljao sam da dignem ovakvu temu, ali sam se bojao da neću pokrenuti lavinu negodovanja i biti uzročnik svađa na sajtu. Ima nas svakakvih, pa sam odustao od ideje. Nermin je još jednom opravdao poziciju koju je dobio, pa bih molio membere da iznesu svoje mišljenje i ne vrijeđaju i omalovažavaju jedni druge.
Pitanje vjerovanja ili nevjerovanja u Boga i više sile postoji otkako je ljudskog roda. Vjerovanje u Bogove (čitaj Boga) nastalo je u srednjem stupnju divljaštva kod čovjeka, kada mu se se razvio mozak i svijest. Vjerovanje je nastalo iz razloga što nije bio u stanju da objasni prirodne pojave koje su se dešavale, pa ih je pridodavao "višim silama". Zato se u početku razvilo politeističko vjerovanje tj. vjerovanje u više Bogova (Bog groma, mora, zemlje, sunca, mjeseca...). Sa postepenim razvojem ljudskog roda i njegove svijesti, sticale su se i određene spoznaje o prirodi samih pojava (ljudi su bili u stanju da ih objasne). Tada politeističko vjerovanje polako biva odbacivano, a usvaja se vjerovanje u jednog Boga, gospodara života i smrti. Navešću neke od razloge nastanka.
Ratovi i pohodi. Ratnicima su podizali moral i samopouzdanje činjenicom da je Bog uz njih i da ih čuva. Zato u istoriji imamo dosta ratova vodjenih u ime Boga (navešću primjer, Krstaški ratovi). Jedan od razloga je i materijalna dobit. Naime, proroci i sveštenici bili su veoma cijenjeni u društvu. Obični ljudi koji svojom retorikom izazivaju strahopoštovanje i mase bacaju u trans. Narod je vjerovao u njihove moći i vezu sa višim silama, a sa današnje tačke gledišta modernog čovjeka, oni predstavljaju šarlatane i prevrante. U nekim zemljama, vladare su smatrali sinovima božijim, a oni su to koristili da bi zaveli strah i obezbjedili sebi nove teritorije i veću materijalnu dobit.(Egipat)
Idemo dalje. Da li ste primjetili kako se Božiji poslanici ili izaslanici pojavljauju kada je narodu teško i kad nema puno mogućnosti. Razmislite zašto je to tako. U prvi mah, odgovor se čini jednostavnim, ali nije tako. Razmislite još malo. Narod je u tim situacijama najranjiviji i spreman je prihvatiti svaku priliku za izlaz iz problema. Upavo to i izaslanici nude. Ali, postoji jedna kvaka. Moraš da im se pokloniš, prihvatiš njihovo učenje i da ih slijepo pratiš.
Mnogi su stradali u to ime.
Lično ne vjerujem da postoji Bog, onakav kakav se opisuje u svetim knjigama, ali vjerujem da postoji neka viša sila, neka energija koja se ne nalazi tamo gore, već izbija iz svakog čovjeka i svakog pojednica. Onaj ko je danas gledao Trenutak spoznaje (emisija na hrt1), znaće o čemu pričam.
Imao sam priliku da pročitam Sveto Pismo i neke dijelove Kurana, i mogu vam reći da ne postoji velika razlika. Vjere se naizgled čine identičnim, ali se opet, toliko razlikuju u pojedinim shvatanjima.
Stvari koje vjera ne moze objasniti i koje se ne nalaze u Svetim knjigama.
1. Postojanje dinosaurusa. Materijalni dokazi o njihovom postojanju su tu, ali se oni ne spominju u Svetim spisima (razlog??)
2. Prema vjerovanju (mislim na Jevreje, ali su svi usvojili to vjerovanje), planeta Zemlja je stara 5508 godina (naučno dokazano da je Zemlja stara 4 milijarde godina (greška ili??).
3. Ako smo svi nastali od prvih ljudi, pra roditelja (Adam i Eva, odnosno Adem i Hava), zar u sledećim pokoljenjima nije bio incest. (greška ili??)
4. Zašto nema nijednog javnog spisa o životu Isusa Hrista (sem apostolskih spisa)~ da li je On imaginarna ličnost?
5. Postojanje čovjekolikog majmuna~ teorija o evoluciji odbačena od strane vjere, ali objašnjava mnogo više stvari.
Neke od gore navedenih činjenica vjera ne može da objasni, pa pokušava da opovrgne. Toliko od mene, biće edit
Anja1337

l33t
Napisano : 16.02.10 u 02:30
je napisao/la:
gle, svi smo mi razliciti, svi razmisljamo na razlicite nacine, vidimo stvari drugacije, zamisljamo stvari drugacije i cujemo stvari drugacije. ja sam jos prakticki bila djete kad mi je vjera pukla. i ja se u tim trenutcima nisam imala obratit kome osim boga. nisam ja odma iste sekunde izgubila vjeru, islo je to postepeno i eto, desilo se. ja neznam kak bi ti reagiro da si bio u mojoj situaciji, vjerojatno i nebi isto ko i ja. mozda bi ostao vjernik, mozda i nebi, nikad neznas :)

ako ima boga, i prema bibliji i prema ucenjima i svemu, bog nas stavlja na iskusenja, al takav pritisak si ja nisam mogla prije 5 god protumacit kao iskusenje, a nemogu si ga ni sad, niti si ga budem ikad mogla. ako bog postoji, gadno sam se zeznula :D al eto, sad mi nista ne fali, nije mi zao kaj sam se odrekla necega u sta vise nisam mogla vjerovat.

a kaj se tice dokaza, tu su bar svi slozni oko jednog, da je to tak, a ne kao kod religija da ih postoji 3290482903 sa 9458329 bogova, sa 9458934 rajeva, sa 93248 paklova...
smoki

pr0
Grad: Sarajevo www.sm0kiii.deviantart.com
premium

Napisano : 16.02.10 u 02:34
independence je napisao/la:
Ja istinski i svim srcem vjerujem u Allaha Dž. Š. i u Islam, ali se koliko-toliko ne pridržavam svih propisa (namaz, psovke etc) i zbog toga mi je žao i nadam se da će se to promjeniti ali se trudim biti što bolji čovjek..
Iskreno da nešto kažem što se tiče Dženneta i Džehennema, pa ljudi, zar nije bolje da npr. u Džennet ide neki musliman/katolik/pravoslavac koji je to zaslužio djelima i riječima, a ne samo obavljanjem neke formalne vjerske dužnosti?
Eto to je moje pitanje odgovorite nešto i na tu temu =)
Upravo tako, sta je sa ostakom svijeta, sta je sa onima sto zive u Africi, mozda si gledao na National Geografic, zive bez savremene tehnologije i opet imaju svoje misljenje o religiji, svoje bogove, svoju neku ideju o drugom zivotu, u covjekovoj je prirodi da ne moze prihvatiti smrt, da ne moze prihvatiti svoj kraj. Zato i mjesta koja su potpuno izolirana od ostatka svijeta moraju imati neku vrstu religije bila ona monoteizam,animizam, totemizam.

A sto se tice druge teme :
Covjek koji citav zivot cini dobre stvari, dobra djela na kraju ide u džehennem ? pakao ?
sta ti mislis, ako ide, ice sa smjeskom na licu.
Anja1337

l33t
Napisano : 16.02.10 u 02:40
MorgaN je napisao/la:
Da budem iskren, razmišljao sam da dignem ovakvu temu, ali sam se bojao da neću pokrenuti lavinu negodovanja i biti uzročnik svađa na sajtu. Ima nas svakakvih, pa sam odustao od ideje. Nermin je još jednom opravdao poziciju koju je dobio, pa bih molio membere da iznesu svoje mišljenje i ne vrijeđaju i omalovažavaju jedni druge.
Pitanje vjerovanja ili nevjerovanja u Boga i više sile postoji otkako je ljudskog roda. Vjerovanje u Bogove (čitaj Boga) nastalo je u srednjem stupnju divljaštva kod čovjeka, kada mu se se razvio mozak i svijest. Vjerovanje je nastalo iz razloga što nije bio u stanju da objasni prirodne pojave koje su se dešavale, pa ih je pridodavao "višim silama". Zato se u početku razvilo politeističko vjerovanje tj. vjerovanje u više Bogova (Bog groma, mora, zemlje, sunca, mjeseca...). Sa postepenim razvojem ljudskog roda i njegove svijesti, sticale su se i određene spoznaje o prirodi samih pojava (ljudi su bili u stanju da ih objasne). Tada politeističko vjerovanje polako biva odbacivano, a usvaja se vjerovanje u jednog Boga, gospodara života i smrti. Navešću neke od razloge nastanka.
Ratovi i pohodi. Ratnicima su podizali moral i samopouzdanje činjenicom da je Bog uz njih i da ih čuva. Zato u istoriji imamo dosta ratova vodjenih u ime Boga (navešću primjer, Krstaški ratovi). Jedan od razloga je i materijalna dobit. Naime, proroci i sveštenici bili su veoma cijenjeni u društvu. Obični ljudi koji svojom retorikom izazivaju strahopoštovanje i mase bacaju u trans. Narod je vjerovao u njihove moći i vezu sa višim silama, a sa današnje tačke gledišta modernog čovjeka, oni predstavljaju šarlatane i prevrante. U nekim zemljama, vladare su smatrali sinovima božijim, a oni su to koristili da bi zaveli strah i obezbjedili sebi nove teritorije i veću materijalnu dobit.(Egipat)
Idemo dalje. Da li ste primjetili kako se Božiji poslanici ili izaslanici pojavljauju kada je narodu teško i kad nema puno mogućnosti. Razmislite zašto je to tako. U prvi mah, odgovor se čini jednostavnim, ali nije tako. Razmislite još malo. Narod je u tim situacijama najranjiviji i spreman je prihvatiti svaku priliku za izlaz iz problema. Upavo to i izaslanici nude. Ali, postoji jedna kvaka. Moraš da im se pokloniš, prihvatiš njihovo učenje i da ih slijepo pratiš.
Mnogi su stradali u to ime.
Lično ne vjerujem da postoji Bog, onakav kakav se opisuje u svetim knjigama, ali vjerujem da postoji neka viša sila, neka energija koja se ne nalazi tamo gore, već izbija iz svakog čovjeka i svakog pojednica. Onaj ko je danas gledao Trenutak spoznaje (emisija na hrt1), znaće o čemu pričam.
Imao sam priliku da pročitam Sveto Pismo i neke dijelove Kurana, i mogu vam reći da ne postoji velika razlika. Vjere se naizgled čine identičnim, ali se opet, toliko razlikuju u pojedinim shvatanjima.
Stvari koje vjera ne moze objasniti i koje se ne nalaze u Svetim knjigama.
1. Postojanje dinosaurusa. Materijalni dokazi o njihovom postojanju su tu, ali se oni ne spominju u Svetim spisima (razlog??)
2. Prema vjerovanju (mislim na Jevreje, ali su svi usvojili to vjerovanje), planeta Zemlja je stara 5508 godina (naučno dokazano da je Zemlja stara 4 milijarde godina (greška ili??).
3. Ako smo svi nastali od prvih ljudi, pra roditelja (Adam i Eva, odnosno Adem i Hava), zar u sledećim pokoljenjima nije bio incest. (greška ili??)
4. Zašto nema nijednog javnog spisa o životu Isusa Hrista (sem apostolskih spisa)~ da li je On imaginarna ličnost?
5. Postojanje čovjekolikog majmuna~ teorija o evoluciji odbačena od strane vjere, ali objašnjava mnogo više stvari.
Neke od gore navedenih činjenica vjera ne može da objasni, pa pokušava da opovrgne. Toliko od mene, biće edit :)
da ti odgovorim na ova pitanja kak je meni bilo objasnjeno na vjeronauku, i kak ja mislim da je :)

1. Postojanja dinosaura - (ovo ja tak mislim) biblija je pisana puuuuuno puno godina prije krista (prije nove ere). u ono vrijeme covjek nije mogao znati to sve sto znamo danas. kako idu godine, javljaju se nova otkrica, nove spoznaje o proslosti. o dinosaurima nema u bibliji zato jer ljudi koji su ju napisali, nisu znali da je bilo nesto prije njih na tom svijetu (to je moje misljenje)

2. Starost Zemlje - zemlja je nastala prije 4.6 milijardi godina. posto svi znamo da ima puno religija, ima i puno raznih teorija

3. Adam i Eva - u skoli nam je bilo objasnjeno da Adam i Eva nisu bili jedini ljudi na Zemlji, nego da su oni uzeti za primjer.

4. Spisi o Isusu - jel ima uopce kakavslican spis iz biblije ili bilo koje druge svete knjige?

5. Čovjek - majmun - jaaaaako puno teorija o svemu je odbaceno od strane vjere. to tek sad vidim kad ucim neke stvari na faxu i to :)
independence

nap
Grad: G L O B A L
Napisano : 16.02.10 u 02:43
smoki je napisao/la:
Upravo tako, sta je sa ostakom svijeta, sta je sa onima sto zive u Africi, mozda si gledao na National Geografic, zive bez savremene tehnologije i opet imaju svoje misljenje o religiji, svoje bogove, svoju neku ideju o drugom zivotu, u covjekovoj je prirodi da ne moze prihvatiti smrt, da ne moze prihvatiti svoj kraj. Zato i mjesta koja su potpuno izolirana od ostatka svijeta moraju imati neku vrstu religije bila ona monoteizam,animizam, totemizam.

Covjek koji citav zivot cini dobre stvari, dobra djela na kraju ide u džehennem ? pakao ?
Što se tiče tih zaostalih ljudi, razlog njihovim religijama je taj da oni ne mogu pojmiti mozgom mnogo stvari, ne mogu sve objasniti pa traže odgovor u vjeri što i nije loše.
Mene je vjera mnogo puta spasila i poticala me da nastavim kad je bilo najteže. Realno život bez vjere je život bez smisla.
Rodiš se, učiš od početka svog života do neke 25-28 godine, poslije toga rad, nekome lakši, nekome teži al rad je rad. Žena, djeca, starost, bolest, smrt..sve bi to bilo bez smisla da poslije toga ne dolazi taj "život" poslije smrti.

Što se tiče moje teme:
Da upravo tako, po svim "jačim" vjerskim knjigama, ako se nisi izjasnio kao vjernik te i te vjere po njihovom ne možeš nikad ući u Raj, Džennet.
Philosopher

pr0
Grad: Lelouch\'s World
Napisano : 16.02.10 u 02:44
smoki je napisao/la:

Nemora da znaci da ide u pakao.
Barem u Islamu, kazese "Allah dz.s. milostivi i svemilosni".
Bog prasta, on je milostiv.
Ja vjerujem da ce covjek, koji je vjerovao u Boga "pod drugim imenom", a bio dobar covjek, cino dobra djela, zivio moralan i posten zivot ici u Dzennet (raj).

Cak sto vise, svi ce jednog dana zavrsiti u Dzennetu.
U Kur'anu pise da nista osim Dzenneta i Allaha dz.s. nije vjecno. To znaci da ni pakao nije.
GA1065

luck0r
Napisano : 16.02.10 u 02:49
E ovako da i ja odgovorim na temu posto vidim da nije losa tema.

U postojanje Boga sam se uvjerio mali milion puta, dalke desavale su mi se svakakve stvari. Bog mi je pomogo a i odmog'o.
O cemu se radi sve stvari koje sam lose radio, vratile su mi se i sad se kajem sto sam to radio. Kad pomislim pa Boze zasto meni, a onda vratim malo film pa skontam sto meni. Ne krivim vise toga /tu/ sto je to uradio/la, krivim sebe ja sam kriv. Nije ona znala, znao je Bog i sve mi se vratilo.
Jedno vrijeme sam se bio dosta posvetio vjeri i Bogu, al nazalost kakvi smo mi ljudi GLUPI sve nam isfura brzo, ma da nebi trebalo. Kajem se radi toga sto sam ovakav, al valjda cu se nekad promjenit nista ne ide na silu. Meni je draze otic s drustvom u kafanu zacugat se nego otic u Dzamiju na namaz, to je jako lose. Po nasoj vjeri je zabranjeno opijanje, a ja to radim redovno. Zao mi je radi toga i pokusavam sto manje to da radim, kad mi je otac nakon 50 godina mog'o prestat cugat moci cu i ja.
Jednostavno imam drustvo "cafira" i onda se i sam prilagodim njima, al ne poricem postojanje Boga. I dan danas proucim nesto prije spavanja, i odem na dzumu kad sam u prilici da odem. Nasa vjera zabranjuje i sexualne odnose prije braka, i jos dosta stvari koje radimo svakodnevno, jednostavno postala nam navika. Znaci vjerujem u Boga, i nadam se da cemo svi nekad doci "tobe" sto bi se reklo.
MorgaN

camper
Grad: Banja Luka
premium

Napisano : 16.02.10 u 02:53
Anja1337 je napisao/la:
da ti odgovorim na ova pitanja kak je meni bilo objasnjeno na vjeronauku, i kak ja mislim da je

1. Postojanja dinosaura - (ovo ja tak mislim) biblija je pisana puuuuuno puno godina prije krista (prije nove ere). u ono vrijeme covjek nije mogao znati to sve sto znamo danas. kako idu godine, javljaju se nova otkrica, nove spoznaje o proslosti. o dinosaurima nema u bibliji zato jer ljudi koji su ju napisali, nisu znali da je bilo nesto prije njih na tom svijetu (to je moje misljenje)

2. Starost Zemlje - zemlja je nastala prije 4.6 milijardi godina. posto svi znamo da ima puno religija, ima i puno raznih teorija

3. Adam i Eva - u skoli nam je bilo objasnjeno da Adam i Eva nisu bili jedini ljudi na Zemlji, nego da su oni uzeti za primjer.

4. Spisi o Isusu - jel ima uopce kakavslican spis iz biblije ili bilo koje druge svete knjige?

5. Čovjek - majmun - jaaaaako puno teorija o svemu je odbaceno od strane vjere. to tek sad vidim kad ucim neke stvari na faxu i to
Sve to dovodi do zakljucka da su Svete knjige ili spise pisali obicni ljudi.
Darvinova teorije evolucije objašnjava većinu stvari (kažem većinu, jer i danas dan dolazimo do novih spoznaja i informacija koje Darvinu u to doba nisu bile dostupne). Pazi, nama zvuči nevjerovatno da je naš svijet nastao slučajno, sve te životinjske vrste, biljke, prelijepi krajolici... Isto tako moramo biti svjesni da ti procesi nisu trajali kratko, nije se sve desilo odjednom, već proces traje milionima, pa čak i milijardama godina,a nastavlja se i danas~dan.
Na vrh
Tema zakljucana!